Reacties na dood prins Philip: ‘De natie rouwt mee met de Queen’

Van over heel de wereld stromen de rouwbetuigingen binnen na het overlijden van de Britse prins Philip. De Britse premier Boris Johnson zegt dat de hele natie rouwt, ook onze koning betuigt zijn medeleven.

In zijn eerbetoon zei premier Johnson dat de hertog van Edinburgh de genegenheid van generaties heeft verdiend. ‘Hij hielp de koninklijke familie en de monarchie mee te sturen opdat de instelling onbetwistbaar cruciaal bleef voor het geluk en evenwicht van ons land.’

‘Hij was de langstzittende echtgenoot van een monarch in de geschiedenis, hij was een van de laatste nog levende mensen die dit land tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend, waar hij voor zijn moed werd geprezen’, aldus Johnson.

Volgens de premier inspireerde Philip ontelbare jongeren, onder meer met tienduizenden evenementen waarbij hij ze aanmoedigde in hun ambities. Philip zal volgens Johnson vooral herinnerd worden voor zijn niet-aflatende steun voor de Queen, en dat voor meer dan zeventig jaar.

De koninklijke familie heeft niet alleen een geliefd en gerespecteerd lid verloren, zei Johnson, maar ook een toegewijde echtgenoot, een trotse en liefhebbende vader, grootvader en in de afgelopen jaren overgrootvader. ‘De natie rouwt mee met de Queen.’

Kleinzoon Prins Harry en diens echtgenote Meghan Markle hebben ten teken van rouw de website van hun liefdadigheidsorganisatie Archwell - genaamd naar hun zoontje Archie - stilgelegd. In de plaats staat er, op een achtergrond van sereen grijs, deze boodschap te lezen: ‘Ter nagedachtenis van Zijne Koninklijke Hoogheid, de Hertog van Edinburgh. Dank voor uw diensten… U zal ten zeerste gemist worden.’

Reacties na dood prins Philip: ‘De natie rouwt mee met de Queen’
Prins Harry en echtgenote plaatsten dit rouwbericht op de website van hun stichting, Archwell. Foto: rr

Prins Harry zal naar Groot-Brittannië vliegen om de begrafenis van zijn grootvader bij te wonen. Hij wil ‘niets liever’ dan zijn grootmoeder bijstaan. Of zijn zwangere echtgenote Meghan Markle hem zal vergezellen, is nog niet duidelijk.

Reacties na dood prins Philip: ‘De natie rouwt mee met de Queen’
Prins Philip en kleinzoon Prins Harry in 2014. Foto: Isopix

Ook andere wereldleiders en staatshoofden reageren op de dood van de prins. Koning Filip en koningin Mathilde schrijven dat ze erg bedroefd zijn door het nieuws.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix van Nederland gedenken de prins ‘met groot respect’. ‘Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden’, laten ze via sociale media weten.

‘Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk’, gaat de verklaring van het drietal verder. ‘Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de koninklijke familie.’

Koning Harald van Noorwegen en zijn familie hebben bedroefd gereageerd op het overlijden. De vlaggen bij het paleis in Oslo hangen halfstok. ‘Onze gedachten gaan uit naar koningin Elizabeth en de directe familie na het overlijden van prins Philip’, laat de koning in een verklaring weten. ‘Onze condoleances gaan ook uit naar het Britse volk’.

De Zweedse koning Carl Gustaf schrijft dat hij en zijn vrouw diepbedroefd waren bij het horen over het overlijden. ‘Prins Philip was jarenlang een goede vriend van onze familie, een relatie die we erg waardeerden.’ De koning noemt daarnaast het werk dat de prins voor zijn land heeft verricht ‘een inspiratie voor ons allemaal’.

Buitenlandse leiders

Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, schrijft dat de overleden prins uitblonk in dienstbaarheid. ‘Velen rouwen en bidden in deze droevige tijd’, tweet ze.

Ook Vladimir Poetin, de Russische president, liet in een brief aan Queen Elizabeth weten dat Philip ‘internationaal gerespecteerd was’. Hij wenst de koningin ‘moed en mentale kracht om dit zware verlies te dragen’.

In het nieuws
Niet te missen