Foto: Belga

El Kaouakibi stapt zelf uit Open VLD

Sihame El Kaouakibi heeft beslist zelf uit de Open VLD te stappen. Dat hebben haar advocaten gemeld.

‘Sihame El Kaouakibi heeft na rijp beraad besloten om zelf uit de Open VLD te stappen.’ Dat hebben haar advocaten laten weten aan de statutaire commissie van de partij. Ze zal wel nog zetelen als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Via Instagram liet El Kaouakibi intussen weten dat ze ook uit de raad van bestuur van haar vzw Let’s Go Urban stapt.

Op Instagram schrijft El Kaouakibi dat ze Open VLD altijd dankbaar zal blijven voor de kans die de partij haar gaf om in de politiek te stappen. Ze geeft aan dat ze vertrouwt in de onpartijdigheid en deskundigheid van het gerecht. Wel voegt ze eraan toe dat ze hoopt ‘dat iedereen datzelfde vertrouwen in het gerecht heeft en niet op basis van onvolledige informatie een oordeel velt’. In de brief die haar advocaten naar de statutaire commissie stuurden, schreven ze dat hun cliënte El Kaouakibi ‘akte neemt van het feit dat de beschreven liberale en rechtsstatelijke principes binnen uw partij (Open VLD, red.) slechts een marginaal belang vertonen’.

Miljoen versluisd

Eerder had Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert al de procedure gestart om El Kaouakibi uit de partij te zetten, nadat de partij haar ook al op non-actief had gezet. Aanleiding is het lopende onderzoek naar mogelijke fraude met subsidies voor El Kaouakibi’s vzw Let’s Go Urban. Volgens Annemie Moens, de voorlopige bewindvoerster van Let’s Go Urban, zou El Kaouakibi zo’n miljoen euro overgeheveld hebben naar haar eigen vennootschappen. De helft daarvan zouden subsidies zijn, de andere helft sponsoring van bedrijven.

Antwerpen laat beslag leggen op vermogen El Kaouakibi

Na de onthullingen van Moens had Lachaert het Vlaams Parlementslid 24 uur de tijd gegeven om zich tegen de beschuldigingen te verweren. Toen er geen reactie kwam, startte hij de procedure op om El Kaouakibi uit de partij te zetten. De voorzitter vreesde dat zijn partij schade zou oplopen als El Kaouakibi tot juni 2024 voor de liberalen in het Vlaams Parlement zou blijven zetelen. Zij heeft de eer nu aan zichzelf gehouden.

Het gerechtelijke onderzoek en een eventueel proces kunnen nog een jaar aanslepen.

In het nieuws
Niet te missen