Foto: BFM

Sky ECC lost ook granaataanslagen op

De kraak van het versleutelde berichtensysteem Sky ECC heeft nu ook tot de opheldering geleid van een tiental granaataanslagen, brandstichtingen en bedreigingen in het Antwerpse drugsmilieu. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen pakte vandaag twaalf mensen op.

Het onderzoek naar de golf van geweldsincidenten die Antwerpen de voorbije jaren teisterden verliep moeizaam. Getuigen van de feiten waren er nooit en de slachtoffers waren meestal ook zeer zwijgzaam over de reden waarom iemand hen zou willen treffen. Maar de kraak van Sky ECC bracht daar nu verandering in. De speurders konden op de in beslag genomen berichten letterlijk lezen wie de aanslagen pleegde en wie daar achter zat.

Volgens het parket zijn die opdrachtgevers ‘vaak mensen die opgegroeid zijn in Antwerpen, maar die door hun criminele activiteiten een verblijfplaats hebben gekozen in het buitenland.’ Verschillende Antwerpse topcriminelen uit de drugswereld hebben de voorbije jaren een onderkomen gevonden in Dubai.

De speurders deden vanochtend 24 huiszoekingen in Antwerpen, Borgerhout, Borsbeek, Essen, Lokeren, Wilrijk en Wijnegem, maar ook in de gevangenissen van Antwerpen en Mechelen. Daarbij zijn in totaal 11 mensen gearresteerd. Het gaat om mannen tussen 19 en 41 jaar. Tijdens de actie is ook één 1 minderjarige opgepakt. Er zijn vijf cryptofoons aangetroffen.

De voorbije dagen en weken werden dankzij de Sky ECC-kraak ook al twee advocaten, een politieman, bedienden bij de stad, het parket, een ziekenhuis en een havenbedrijf opgepakt.

De feiten

1. Een aanslag met een granaat in de nacht van 10 juni 2020 in de Ten Eekhovelei in Deurne.

2. Een granaataanslag gepleegd op 11 juni 2020 in Sint-Niklaas.

3. Op 16 juni 2020 werd een granaat gegooid naar een dansschool aan de Boterlaarbaan in Deurne.

4. In de nacht van 24 op 25 augustus 2020 werd een woning in de Gryspeertstraat in Deurne minstens 11 keer beschoten. De nacht voordien ontplofte een granaat voor het aanpalende huis.

5. Op 9 augustus werd een man die in de haven werkt, bedreigd door 4 à 5 mannen die binnenvielen in zijn woning in ware commandostijl. Onder bedreiging van een wapen werd hem een telefoon overhandigd waarop hij gecontacteerd zou worden.

6. In de nacht van 28 augustus 2020 werd er geschoten op een pastabar aan de Turnhoutsebaan in Deurne.

7. Een man die in de haven werkt, werd op 30 september 2020 bedreigd bij het naar huis rijden. Hij werd klemgereden en bedreigd door 5 gemaskerde mannen die zich uitgaven als politie. Hierbij werd ook een vuurwapen getoond.

8. Er werd in de nacht van 18 februari 2021 een brandbom gegooid naar een woning aan de Albert Bevernagelei in Deurne.

In het nieuws
Niet te missen