
Grote bedrijven in VS spreken afschuw uit over kieswet Georgia
Grote Amerikaanse bedrijven hebben openbaar stelling genomen tegen een nieuwe kieswet die de staat Georgia onlangs heeft aangenomen. Die wet zou het met name zwarte kiezers veel moeilijker maken om hun stem uit te brengen, zo stellen critici van de door Republikeinen gesteunde wet. Onder andere Coca-Cola en Microsoft zijn kritisch.
De nieuwe regels werden vorige week aangenomen en daarna bekrachtigd door de Republikeinse gouverneur van Georgia.
De strengere kieswet komt er in de nasleep van de presidentsverkiezingen van november 2020, die Republikein Donald Trump beweerde verloren te hebben door massale kiesfraude in onder meer Georgia. Hij nam daarbij zijn partijgenoten die nu de wet steunden, gouverneur Brian Kemp en staatssecretaris Brad Raffensperger, zwaar onder vuur.
Om te stemmen gelden voortaan onder meer strengere regels voor identificatie. Ook worden de mogelijkheden om per brief of per volmacht te stemmen beperkt, ten nadele van mensen die door hun werk niet op de verkiezingsdag zelf kunnen stemmen.
Volgens activisten is het minder waarschijnlijk dat Afro-Amerikanen en Latino’s de nu vereiste identificatiedocumenten hebben, en hebben zwarte Amerikanen vaker jobs die hen niet de flexibiliteit geven om binnen de vastgelegde uren te gaan stemmen. Daardoor zou de nieuwe wet deze groepen disproportioneel harder raken.
In de nieuwe wet mogen mensen voorts geen water of eten meer geven aan kiezers die in een rij voor een stembureau staan te wachten. Dat geldt voortaan als misdrijf. Actiegroepen zoals NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), die een rechtszaak tegen de wet aanspande, beschouwen dat als een aanval op hun pogingen om mensen te motiveren te stemmen. Ze zeggen dat ze ook geen ongevraagde stembrieven meer mogen bezorgen aan potentiële kiezers.
Merck, Microsoft, Coca-Cola, Delta
Zwarte topbestuurders van Amerikaanse bedrijven, onder wie Kenneth Frazier van farmaceut Merck, riepen hun mede-CEO’s op de wet te veroordelen. Microsoft gaf daar met een uitgebreid statement gehoor aan. ‘Twee dingen zijn voor ons duidelijk: het recht om te stemmen is het meest gekoesterde aspect van een democratie, en deze nieuwe wet beperkt op oneerlijke wijze het recht om legaal en veilig te stemmen’, schrijft het softwareconcern, dat onlangs fiks investeerde in de zuidelijke staat. Microsoft uitte deze zorgen naar eigen zeggen ook al voordat het parlement van Georgia de nieuwe wet aannam.
De topman van Coca-Cola, James Quincey, noemt de nieuwe regels een stap achteruit. ‘Dit bevordert niet de waarden die wij in Georgia voorstaan wat betreft het recht te stemmen en de integriteit van verkiezingen’, zei hij tegen zakenzender CNBC. ‘Deze wetgeving is fout en moet worden hersteld.’
Ook Delta Air Lines noemt de nieuwe wet in een memo aan personeel ‘fout’, maar stelt door lobbywerk al enkele misstanden te hebben voorkomen.
De laatste twee bedrijven, beide met hoofdkantoor in de stad Atlanta in Georgia, kregen eerder nog veel kritiek omdat ze de nieuwe kieswet niet duidelijk veroordeelden. Sommige activisten riepen zelfs op tot een boycot van Coca-Cola en Delta Air Lines.
Topmannen van Google en Facebook uitten ook hun bezorgdheid, al vielen ze de wet minder openlijk aan. ‘Wij steunen het zo toegankelijk en breed gedragen mogelijk maken van stemmen, en zijn tegen pogingen om het moeilijker te maken voor mensen om te stemmen’, reageerde Roy Austin, burgerrechtenverantwoordelijke van Facebook. Vicevoorzitter voor globale zaken van Google, Kent Walker, tweette dan weer dat het bedrijf bezorgd is over ‘pogingen om stemmen te beperken op een lokaal niveau’.