Foto: AFP

Britse regering denkt al aan derde prik, wij niet

Om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus, wil het Verenigd Koninkrijk mensen vanaf september een derde keer inenten tegen covid-19. Bij ons wil vaccinoloog Pierre Van Damme hierover nog niet speculeren.

Al in september zouden 70-plussers een ‘boostervaccin’ kunnen krijgen, zegt de minister bevoegd voor de vaccinatiecampagne, Nadhim Zahawi. Ook zorgpersoneel en bepaalde risicopatiënten komen eerst aan de beurt.

Zahawi laat ook weten dat hij verwacht dat tegen de herfst acht verschillende coronavaccins beschikbaar zullen zijn. Daarnaast worden binnenkort drive-throughvaccinatiecentra geopend, waarbij mensen in hun auto kunnen worden gevaccineerd. Zo hoopt Zahawi met name jongeren te overtuigen om zich te laten vaccineren eens zij aan de beurt zijn.

De Britse regering heeft eerder aangekondigd dat alle volwassenen tegen eind juli minstens één dosis van een coronavaccin zullen krijgen. Over de periode daarna deed ze nog geen concrete uitspraken. Momenteel kregen zowat 30 miljoen mensen, meer dan de helft van de volwassenen, in het Verenigd Koninkrijk een eerste dosis en ruim 3 miljoen mensen een tweede.

Situatie bij ons

In ons land heeft intussen 12,5 procent van de meerderjarige bevolking al minstens één prik gekregen, 5,2 procent is volledig gevaccineerd.

Over een derde prik spreken onze specialisten nog niet. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) wil niet op die beslissing vooruitlopen, zei hij vanmorgen. Het heeft allemaal te maken met welke vaccins er beschikbaar zijn en hoe het virus evolueert. Ook wil hij wachten op studies die aantonen dat een derde prik inderdaad veilig is.

Vorige maand maakte het farmabedrijf Pfizer bekend dat het inderdaad onderzoekt welk effect een mogelijke derde dosis van zijn vaccin heeft. Het bedrijft roemt zich op een effectiviteit van 95 procent na twee dosissen. ‘We geloven dat een derde dosis de reactie van antilichamen nog tien tot twintig procent kan verhogen’, zei de topman van het bedrijf toen aan NBC.

In de Verenigde Arabische Emiraten wordt intussen ook voor een derde keer gevaccineerd met het Chinese Sinopharm vaccin.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen