Zeker vijftien doden bij brand in Rohingya-kamp in Bangladesh

Ten minste vijftien mensen zijn omgekomen bij een brand in een groot Rohingya-vluchtelingenkamp in het zuidoosten van Bangladesh. Er vielen 560 gewonden, 400 mensen worden vermist, 45.000 zijn ontheemd en bijna 10.000 schuilplaatsen zijn verwoest, aldus de VN en de plaatselijke autoriteiten dinsdag.

De cijfers werden gerapporteerd door Johannes van der Klaauw, hoofd van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) in Bangladesh. ?De vluchtelingen zullen worden overgebracht naar andere onderkomens in het kamp’, zei Van der Klaauw.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft 1 miljoen dollar toegezegd voor onmiddellijke hulp. ‘Er zal nog eens 20 miljoen dollar nodig zijn om in de meest dringende behoeften te voorzien’, zei Angela Well, een woordvoerster van de organisatie.

‘Dit is de grootste brand sinds de instroom van de Rohingya in augustus 2017’, vertelde plaatsvervangend commissaris voor vluchtelingen Shamsud Douza. Hij zei dat er voedsel was verstrekt aan de ontheemden en dat hulpverleners probeerden alle nodige humanitaire hulp te bieden.

Volgens de autoriteiten begon de brand maandag in een van de 34 kampen, die samen meer dan 3.000 hectare beslaan. Het vuur breidde zich daarna uit naar drie andere kampen, waardoor de bewoners moesten vluchten. Gazi Salahuddin, een politie-inspecteur, zei dat het vuur was aangewakkerd door de explosies van gasfornuizen die door de vluchtelingen werden gebruikt om te koken. Daardoor kon het vuur zich razendsnel door de duizenden hutjes van zeildoek en bamboe verspreiden.

Dikke rookpluimen kwamen uit brandende onderkomens, waar honderden brandweerlieden en hulpverleners de vlammen bestreden en de vluchtelingen hielpen evacueren. Het vuur woedde meer dan 10 uur lang, vertelde Mohammad Yasin, een Rohingya. De brandweer bracht de brand uiteindelijk rond middernacht onder controle.

De brand is de derde die in vier dagen uitbrak in de Rohingya-kampen. Volgens de Bengalese brandweer is de oorzaak onbekend. In januari braken in de kampen ook al twee grote branden uit. Saad Hammadi, regionaal verantwoordelijke van Amnesty International in Zuid-Azië, zei: ‘De frequentie van branden in de kampen is te toevallig, vooral omdat de resultaten van eerdere onderzoeken nog steeds niet bekend zijn en de incidenten zich blijven herhalen.?

Bijna een miljoen leden van de Rohingya-moslimminderheid uit Myanmar leven in hachelijke omstandigheden in kampen in de zuidoostelijke stad Cox’s Bazar, nadat ze in 2017 op de vlucht sloegen voor het militair optreden in hun land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen