Foto: AP

Europa lanceert inbreukprocedure tegen Londen na onmin over Noord-Ierse grens

De Europese Commissie neemt het niet dat het Verenigd Koninkrijk tot 1 oktober bepaalde goederencontroles tussen Noord-Ierland en het vasteland opschort. De Commissie spreekt van een eenzijdige actie die het vertrouwen schendt, en start een formele inbreukprocedure. De Britse premier Boris Johnson ziet echter geen probleem.

Alles draait rond de controles op goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland worden verhandeld. Die controles in de Noord-Ierse havens moeten verhinderen dat er smokkelroutes ontstaan voor producten die via het Verenigd Koninkrijk ongecontroleerd op Europees grondgebied zouden belanden. Bovendien worden harde controles tussen Ierland en Noord-Ierland zo vermeden, een cruciale voorwaarde voor het vredesproces.

Maar de Britse regering kondigde begin deze maand echter aan dat de douanecontroles nog tot 1 oktober kunnen wachten. Normaal gezien zouden ze vanaf volgende maand aanvatten, nadat een eerdere gratieperiode eind deze maand afloopt. Londen vreest voor lege rekken in de supermarkten. In de praktijk komt dit dus neer op een verlenging van de overgangsregeling door de Britten.

De Europese Commissie leidt daarom een inbreukprocedure in. Ze stuurt de Britse regering maandagmiddag een officiële brief met een verzoek tot opheldering. Dat proces kan uiteindelijk leiden tot een procedure bij het Europees Hof van Justitie, waarbij boetes kunnen worden opgelegd. Daarnaast brengt Eurocommissaris Maros Sefcovic de Britse zaakgelastigde, ex-Brexitonderhandelaar David Frost, op de hoogte in een ‘politieke brief’, klinkt het in Europese kringen.

Volgens de Britse premier Boris Johnson is die verlenging echter een technische kwestie. Die moet garanderen dat de handel tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland gewoon kan doorgaan. ‘Dat is alles wat we proberen in orde te brengen, met enkele tijdelijke en technische maatregelen die we heel verstandig vinden. Maar natuurlijk kijken we uit naar ons overleg met onze Europese vrienden’, zegt hij maandag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen