Foto: AFP

AstraZeneca kondigt nieuwe vertragingen aan bij levering aan Europa

De leveringen van het coronavaccin van AstraZeneca aan de Europese Unie lopen nieuwe vertragingen op. Dat heeft het bedrijf zaterdag aangekondigd. Als reden wordt gewezen op exportbeperkingen. Dirk Ramaekers van de taskforce Vaccinatie zegt dat ons land veel minder dan verwacht zal krijgen in het tweede kwartaal. Wellicht gaat het om zo’n 2 miljoen vaccins minder van AstraZeneca.

Door productieproblemen had het Brits-Zweedse bedrijf al beslist gebruik te maken van productiesites buiten de EU voor leveringen aan de Europese lidstaten. ‘Helaas, exportbeperkingen verminderen de leveringen in het eerste trimester’ en waarschijnlijk ook in het tweede’, aldus een woordvoerder.

De Europese Unie zegt de uitvoer van de vaccins te blijven blokkeren zolang het bedrijf niet voldoende levert, zegt de voorzitter van de Europese Commissie. ‘AstraZeneca moet zijn inspanningen verhogen. Anders kunnen we export niet toestaan.’ Het is de eerste keer dat Europa effectief een uitvoerverbod oplegt voor exportcontrole. Die controle was een antwoord op de toenemende kritiek op de trage Europese vaccinatiestrategie. De Commissie wil op die manier verzekeren dat de farmabedrijven waarmee ze een leveringscontract heeft dat effectief nakomen.

• Waarom de EU 34 miljoen vaccins exporteert en de VS en het VK zo goed als niets

Intussen blijven de leveringsproblemen van AstraZeneca aanhouden. Het persagentschap Reuters meldde dat Astra­Zeneca in het tweede kwartaal van dit jaar in Europa de helft minder doses levert dan beloofd. Dat is net de periode waarin de vaccinatiecampagne ook in België op volle toeren zou moeten draaien, onder meer met het ­AstraZeneca-vaccin.

Maar de vaccinatiestrategie van ons land lijkt door de leveringsproblemen in het gedrang te komen: ons land zou in het tweede kwartaal tot de helft minder vaccins van AstraZeneca krijgen. Dat heeft Dirk Ramaekers van de taskforce Vaccinatie gezegd op wekelijkse vragensessie over vaccinatie. Mogelijk zelfs nog iets minder, zegt hij, maar daar zijn nog geen exacte cijfers over. Een precies getal kan Ramaekers er nog niet op plakken. ‘Het zal wel richting 2 miljoen gaan.’ Dat betekent een vertraging in ons vaccinatieschema, geeft hij toe.

Volgens de taskforce vaccinatie is er geen enkele reden om de vaccinatie met AstraZeneca in ons land stop te zetten. De voorbije dagen was er wat ongerustheid ontstaan omdat er bij verschillende mensen bloedklonters werden vastgesteld nadat ze gevaccineerd waren. Een aantal landen besliste daarom te stoppen met het toedienen van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen