Belgische staat kan niet langer gratis geld lenen

De Belgische tienjaarsrente is maandag voor het eerst sinds juni weer boven nul gestegen. Daarmee komt een einde aan een periode waarin onze overheid gratis geld kon lenen.

Het was van juni 2020 geleden dat de Belgische tienjaarsrente boven de nul uitkwam. Negatieve rente betekent dat investeerders eigenlijk geld toesteken om te mogen lenen aan onze overheid: België betaalt minder terug dan het ontleent. Ze doen dat omdat ze in onzekere tijden verwachten dat de overheid de lening met zekerheid zal kunnen terugbetalen.

Maar nu er opnieuw wat meer optimisme is over een economisch herstel na de coronacrisis, gaan de rentes wereldwijd opnieuw in stijgende lijn. Dat is vooral het geval in de Verenigde Staten, onder invloed van de miljardenzware steunpakketten van de Amerikaanse regering. Ook in Europa gaan de rentes omhoog, maar minder sterk.

Dat België opnieuw een positieve rente kent, is voorlopig louter ‘symbolisch’, zegt Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld. De rente blijft zo laag dat het amper effect heeft op de overheidsfinanciën. ‘De rentelasten van België blijven, ook op middellange termijn, neerwaarts gericht’, aldus Deboutte.

Bovendien blijft de rente op overheidsleningen korter dan 10 jaar nog steeds negatief. Op korte termijn lenen blijft dus wel gratis.

Voor de rendementen op de spaarboekjes heeft dit nog geen directe gevolgen. Die rentevoeten stonden al voordat de overheidsrente negatief werd bijna allemaal op het wettelijke minimum. Dat blijft dan wellicht ook zo.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen