Foto: AFP

Proces van agent die George Floyd doodde loopt meteen vertraging op

Het begin van het proces tegen Derek Chauvin, de agent die vorig jaar de zwarte man George Floyd doodde tijdens een arrestatie, is meteen uitgesteld. De selectie van de jury zou maandag van start gaan, maar is nu tot ten vroegste dinsdag uitgesteld.

Het uitstel komt er nadat vrijdag het hof van beroep oordeelde dat rechter Peter Cahill kan beslissen om de klacht van ‘moord van de derde graad’ weer op tafel te leggen, waaraan een maximumstraf van 25 jaar hangt. Die aanklacht wordt gebruikt voor beklaagden die een groep mensen in gevaar brachten zonder de intentie om te doden, bijvoorbeeld door willekeurig op een trein te schieten of in een mensenmassa te rijden.

Chauvin was oorspronkelijk in verdenking gesteld van ‘moord van de derde graad’, maar rechter Cahill besliste om de aanklacht te laten vallen en enkel die van doodslag (moord van de tweede graad) en doodslag door nalatigheid (doodslag van de tweede graad) te behouden.

• De lente van George Floyd

Cahill verklaarde volgens persagentschap Associated Press dat hij niet bevoegd is om te beslissen over de herinvoering van de klacht. De openbaar aanklager vroeg om het proces uit te stellen tot het hof van beroep en mogelijk ook het hooggerechtshof van de staat beslist over of Chauvin nu wel of niet terechtstaat voor ‘moord van de derde graad’. De rechter besliste daarop om de juryselectie ten minste met één dag uit te stellen. Het begin van de pleidooien was voorzien voor 29 maart.

Indien hij schuldig wordt bevonden aan doodslag, riskeert de voormalige politieagent tot 40 jaar cel. Centraal in het proces staat de manier waarop Floyd in bedwang werd gehouden, de zogenaamde ‘prone restraint’. Het is de eerste keer dat een politieagent die een arrestant in bedwang hield, zich voor zo’n zware aanklachten moet verantwoorden in de VS.

• ‘België is Amerika niet? Met die dooddoener ontloop je je eigen verantwoordelijkheid’

George Floyd stierf vorig jaar nadat Chauvin zijn knie tijdens een arrestatie bijna 9 minuten op zijn hals duwde. De beelden van Floyd die meermaals om adem smeekt (‘I can’t breathe’) en voor zijn leven vecht, brachten wereldwijd, maar zeker in de Verenigde Staten, een golf van protest tegen racisme en politiegeweld op gang.

Ook maandag zijn honderden mensen afgezakt naar de rechtbank van Minneapolis. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft reeds ingestemd met een politiehervorming naar aanleiding van de dood van Floyd.

Bron: Belga
In het nieuws
Niet te missen