Foto: AP

Von der Leyen: ‘Exportverbod blijft zolang AstraZeneca niet levert’

Farmaceut AstraZeneca heeft volgens Ursula von der Leyen tot nu toe nog geen tien procent van wat was afgesproken aan covid-vaccins aan de Europese Unie geleverd. De EU zal de uitvoer van vaccins blijven blokkeren zolang het bedrijf niet voldoende levert, zegt de voorzitter van de Europese Commissie. ‘AstraZeneca moet zijn inspanningen verhogen. Anders kunnen we export niet toestaan.’

In een interview met internationale media waarschuwde Von der Leyen dat er niet zal worden geaarzeld om opnieuw in te grijpen als AstraZeneca de productie en levering voor de EU niet op gaat voeren. ‘Zij kunnen niet verklaren waarom ze niet leveren in de EU. Maar plotseling vonden ze wel vaccins om naar Australië te sturen.’ Het bedrijf heeft gezegd voor het tweede kwartaal ook vaccins in de EU te zullen aanleveren die buiten Europa worden geproduceerd.

Voor Italië was de maat vorige week vol toen bleek dat het land minder dan tien procent van het Brits-Zweedse bedrijf zou krijgen in het eerste kwartaal dan voorzien. De regering blokkeerde daarom de uitvoer van een partij van 250.000 coronavaccins van AstraZeneca, bestemd voor Australië. Het was voor het eerst dat naar dit wapen werd gegrepen. ‘Ik heb de beslissing van premier Draghi direct gesteund’, aldus Von der Leyen, die aangeeft dat dit zo nodig ook niet voor het laatst zal zijn.

Volgens ingewijden zou de Commissie aanvankelijk hebben gerekend op maximaal 120 miljoen doses van AstraZeneca tussen december en eind maart. Het bedrijf zegt in de EU met productieproblemen te kampen. ‘Maar we hadden al voor de goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau vastgelegd dat ze een voorraad zouden aanleggen’, stelt Von der Leyen.

Von der Leyen zegt dat al naar meer dan dertig landen buiten de EU in Europa geproduceerde vaccins zijn uitgevoerd. ‘Dat is vooral dankzij Pfizer/BioNTech. Dat houdt zich wel aan de contracten.’ In totaal hebben de drie bedrijven waarvan het coronavaccin al door de EU wordt gebruikt, naast Pfizer/BioNTech, AstraZeneca ook Moderna, volgens de meest recente cijfers 56,8 miljoen doses geleverd.

In het nieuws
Niet te missen