Foto: ISOPIX

Personeelslid klapt uit de biecht over ‘onaanvaardbaar’ pestgedrag van Meghan Markle

Een paar dagen voor het nu al spraakmakende interview dat Harry en Meghan zullen geven aan Oprah Winfrey gooit het voormalig personeel van het koppel uit Kensington Palace de knuppel in het hoenderhok. Volgens bronnen in The Times zou Markle bijna een klacht wegens pesten aan haar been hebben gehad.

Ze vonden dat slechts de helft van het verhaal werd verteld van die twee jaar dat Meghan Markle nog lid was van de Britse koninklijke familie. En dus benaderden enkele voormalige personeelsleden van Harry en Meghan The Times om hun kant van het verhaal te vertellen. En dat blijkt niet zo fraai.

In de Britse kwaliteitskrant staat te lezen dat Jason Knauf, toenmalig perschef van de hertog en hertogin van Sussex, al een e-mail stuurde in oktober 2018 - Harry en Meghan waren toen nog maar net getrouwd - naar Simon Case, de privésecretaris van prins William, over het wangedrag van Markle.

Hij had er goed over nagedacht. Knauf stuurde de klacht nadat hij er eerst over gepraat had met hr-manager Samantha Carruthers.

‘Ik maak me grote zorgen dat de hertogin het afgelopen jaar twee persoonlijke assistenten uit het huishouden heeft kunnen pesten’, schreef Knauf in de mail. ‘De behandeling van X (The Times houdt de namen van de vermeende slachtoffers anoniem, red.) was onaanvaardbaar.’

Uit zijn klacht bleek bovendien dat Markle nog een derde slachtoffer maakte. ‘De hertogin lijkt erop uit te zijn altijd iemand in het vizier te hebben. Ze pest Y en probeert haar zelfvertrouwen te ondermijnen. We hebben melding na melding ontvangen van mensen die getuige zijn geweest van onaanvaardbaar gedrag tegenover Y.’

Uiteindelijk bleef het daarbij en werd er verder met de mail niets gedaan. In het verhaal van The Times beweren anonieme medewerkers dat het in het paleis prioritair was de klacht te laten verdwijnen in plaats van af te handelen. Knauf verliet kort daarna Kensington Palace. Waarom hij nu met het verhaal naar buiten komt is op z’n minst vreemd. De man leidt immers de liefdadigheidsstichting van William.

Markle ‘bedroefd’ door aantijgingen

Intussen reageerde ook de woordvoerder van het koppel, dat momenteel een tweede kindje verwacht. Hij stelt dat de onthullingen verband houden met de toenemende spanningen in de aanloop van het ongetwijfeld spraakmakende interview dat ze zondag 7 maart aan de Amerikaanse talkshowster Oprah Winfrey zullen geven. ‘Dit is geen toeval.’

‘Laten we dit gewoon noemen wat het is - een berekende lastercampagne op basis van misleidende en schadelijke, verkeerde informatie’, zegt hun woordvoerder. ‘We zijn teleurgesteld dat dit lasterlijk beeld van de hertogin van Sussex door een krant geloofwaardig wordt gemaakt.’

En ook Markle zelf is ‘bedroefd’. Zeker omdat er gesproken wordt over pesterijen, omdat ze ‘zelf het doelwit is geweest van pesterijen en zich juist inzet om diegenen te ondersteunen die dezelfde pijn en hetzelfde trauma hebben meegemaakt’, aldus de woordvoerder. ‘Ze is vastbesloten om door te gaan met haar werk over de hele wereld en empathie te tonen. Ze zal ernaar blijven streven om het goede voorbeeld te geven en te doen wat goed is’, besluit de woordvoerder.

Markle werd dinsdag nog 450.000 Britse pond (ongeveer 520.000 euro) toegewezen in de rechtszaak tegen de tabloid Mail on Sunday. Markle had de tabloid aangeklaagd omdat die uit een handgeschreven brief aan haar vader had gepubliceerd en zo haar privacy heeft geschonden. Een rechter had vorige maand geoordeeld in haar voordeel, maar vond de gevraagde schadevergoeding van 1,5 miljoen pond ‘disproportioneel’ en hield het op een terugbetaling van de gerechtskosten.

In het nieuws
Niet te missen