Foto: David Van Hecke

Mooi weer laat parken en pleinen volstromen: burgemeesters moeten ingrijpen

Het zonnige weer bracht woensdag heel wat volk op de been. In het Leuvense Stadspark en op het Sint-Pietersplein in Gent was het plots zo druk dat de burgemeesters wel moesten ingrijpen. Ook in het Ter Kamerenbos in Brussel en op de Scheldebocht in Antwerpen was het druk.

Het zonnige weer bracht de afgelopen dagen heel wat volk op de been. Dat was op woensdag niet anders. Heel wat studenten wilden, tussen hun lessen door, profiteren van de lentezon. Al verliep dat niet helemaal veilig volgens de coronamaatregelen. Sommigen hielden zich aan de vooropgestelde regels, anderen gingen met grote groepen vlak naast elkaar zitten. Zo leek het Stadspark in Leuven even op een festivalweide. De politie controleerde of de maatregelen goed opgevolgd werden. Op bevel van de burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) werd het park uiteindelijk ontruimd.

‘Ik laat het stadspark ontruimen wegens te grote drukte. Alle begrip dat iedereen wil genieten van het mooie weer, maar de coronapandemie is nog niet voorbij, de maatregelen zijn er voor iedereen. Er is nu te veel volk, wat het onmogelijk maakt om afstand te houden’, aldus burgemeester Ridouani op Twitter, met een foto van het overbevolkte Stadspark die er niet om loog.

Sint-Pietersplein afgesloten

Ook in Gent was het druk. Volgens de Gentse politie waren er op een gegeven zo’n duizendtal personen aanwezig op het Sint-Pietersplein, en 400 op de Coupure. Ook de Gras- en Korenlei zaten nagenoeg vol. Honderden mensen sleepten stoeltjes, bakken bier en luidsprekers mee om te genieten van het warme weer. De Gentse politie en burgemeester besloten in de vooravond om in te grijpen. Het Sint-Pietersplein werd afgesloten en er werden geen extra mensen meer toegelaten.

Het Gentse stadsbestuur overweegt bijkomende maatregelen om de samenscholingen op het Sint-Pietersplein te stoppen, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). ‘Het is niet de eerste keer dat een grote hoeveelheid mensen op het plein samenkomt. Als dat gebeurt in groepjes van vier, dan kan dat ook, maar dat was niet altijd het geval. De politie was van plan het plein af te sluiten om ervoor te zorgen dat er niemand meer bijkwam en daarna iedereen het plein te doen verlaten, maar bij het zien van de politie hebben de jongeren spontaan het plein verlaten. Dat is vrij goed verlopen, en de politie blijft nu in de buurt.’

Het is nog niet duidelijk hoeveel pv’s er werden opgesteld in Gent, zei woordvoerder Bart De Cocker van de lokale politie. ‘We blijven nu met extra agenten aanwezig op het plein en onze patrouilles zullen in de ruime omgeving rijden, om te controleren of de coronaregels nageleefd worden. Vanaf 20 uur geldt trouwens een alcoholverbod.’

Beelden op sociale media verraden dat op de Scheldebocht in Antwerpen ook feestende jongeren zijn samengekomen. Ook daar zou de politie ingegrepen hebben.

In het Ter Kamerenbos in Brussel zijn woensdagavond ook heel wat mensen samengekomen. De politie kwam ter plekke om de mensen te herinneren aan de coronamaatregelen, als dat niet helpt schrijven de agenten een proces-verbaal uit, schrijft Bruzz.

Op videobeelden is te zien hoe er een grote groep mensen feest met luide muziek en geschreeuw. Momenteel is het Ter Kamerenbos nog niet afgesloten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen