Foto: REUTERS

Vaccin van Johnson & Johnson haalt hoge effectiviteit

Het vaccin van Johnson & Johnson beschermt goed tegen ernstige ziekte en overlijden door covid-19. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder FDA. Volgens de FDA is het vaccin in de Verenigde Staten 72 procent effectief.

In Zuid-Afrika, waar een meer besmettelijke variant circuleert, is het vaccin 64 procent effectief, aldus de FDA nog in zijn rapport. In de VS is het vaccin 86 procent effectief tegen zware ziekte, in Zuid-Afrika is dat 82 procent. Dat betekent dat een gevaccineerde persoon veel minder risico loopt om in het ziekenhuis te belanden of te sterven door covid-19, aldus de krant The New York Times. Het vaccin beperkt mogelijk ook de verspreiding van het virus.

De FDA zou volgens The New York Times zaterdag al zijn goedkeuring kunnen geven voor het gebruik van het vaccin in de VS. Als het farmabedrijf zoals verwacht een spoedgoedkeuring krijgt, zullen er volgende week zeker drie miljoen dosissen geleverd worden in De Verenigde Staten. Dat meldt Jeff Zients, de coördinator voor de strijd tegen het coronavirus van het Witte Huis. Het farmabedrijf gaf intussen al aan dat het tegen eind maart 20 miljoen dosissen wil kunnen leveren.

Ook ons land heeft het vaccin van Johnson & Johnson aangekocht. Het vaccin wordt op dit moment op basis van een versnelde procedure nog beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), dat midden maart een besluit zal vormen of het vaccin gebruikt mag worden in Europa.

Versnelde levering

Het bedrijf liet intussen weten dat ze de vaccins sneller geleverd kunnen worden dan gepland. Zo zou ons land zou van Johnson & Johnson tegen april 280.500 dosissen kunnen krijgen. En in mei zouden er dan nog eens 420.750 dosissen bijkomen. Als de productie verloopt zoals gepland, ontvangen we er in juni ruim 700.000. De versnelde leveringen van het Johnson & Johnson-vaccin, zou de vaccinatiecampagne in ons land vooruit kunnen helpen.

‘Het is een heel belangrijk vaccin omdat ons land veel dosissen heeft besteld en je het maar één keer moet toedienen. De eerste prik is meteen de laatste prik. Dan ga je vooruit’, zei ook Jan De Maeseneer, professor emeritus in de huisartsgeneeskunde (UGent) en lid van de taskforce Vaccins, eerder deze maand over het vaccin van Johnson & Johnson.

Eén prik

Het vaccin van Johson & Johson kan in tegenstelling tot dat van Moderna en Pfizer/BioNTech op koelkasttemperatuur worden bewaard. De andere vaccins moeten erg koud bewaard worden. Ook is maar één dosis nodig om mensen volledig te vaccineren.

In het nieuws
Niet te missen