Foto: BELGA

Eigenaars tweede verblijven stappen naar Raad van State

De belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven wil dat de Raad van State het verbod op niet-essentiële reizen schorst.

De belangenvereniging Tweres vraagt de Raad van State om het reisverbod te schorsen wegens ‘uiterst dringende noodzaak’. Samen met de vereniging treden vier eigenaars op die volgens hen de noodzaak om snel naar hun verblijf te moeten gaan kunnen aantonen. ‘De juridische actie wordt verder gesteund door ruim vijfhonderd eigenaars die recent tot de vereniging zijn toegetreden’, luidt het.

Eind januari werd besloten dat niet-essentiële reizen naar het buitenland tot 1 maart verboden zijn voor personen die hun hoofdverblijfplaats in België hebben. Het verbod werd daarna verlengd tot 1 april.

Volgens Tweres schendt de maatregel het recht op vrij verkeer binnen de Europese Unie. Ook de Europese Commissie uitte eerder haar twijfels over de rechtvaardigheid van het Belgische verbod. De belangenvereniging en de eigenaars klagen voorts ‘het gebrek aan wettelijke grondslag, de ongelijke behandeling, de schending van het eigendomsrecht en het disproportioneel karakter van de maatregel’ aan.

Bron: belga
In het nieuws