Foto: Kristof Vadino

Taskforce zorg buigt zich over versoepelingen in woon-zorgcentra: dit ligt op tafel

Sinds 16 uur zit de Vlaamse taskforce zorg samen om een versoepeling voor de woon-zorgcentra te bespreken. Dit ligt op tafel.

Woensdagavond komt er hoogstwaarschijnlijk goed nieuws voor de woonzorgcentra. De Vlaamse taskforce zorg buigt zich sinds 16 uur over de aanbevelingen van de Gems, het officiële adviesorgaan van de overheid.

Enkele details uit het advies zijn al aan de redactie van zusterkrant Het Nieuwsblad bevestigd door verschillende bronnen. In de woonzorgcentra waar 90 procent van de bewoners en 70 procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is, kan er versoepeld worden op dag 10 na het toedienen van de tweede dosis.

De belangrijkste versoepeling komt er voor de bezoekregeling. De Gems raadt aan om het bezoekersaantal op te trekken tottwee vaste contacten per bewoner. Elke twee wekenzou die bewoner een ander bezoekersduo mogen kiezen. Buiten de muren van het woon-zorgcentrum mogen bewoners binnenkort wellicht afspreken in losse groepjes van vier, naar analogie met de regeling die in de hele samenleving telt.

Die versoepeling geeft toch wat ademruimte voor de rusthuisbewoners, want tot nog toe mochten ze slechts één vast knuffelcontact hebben, aangevuld met een dierbare die te allen tijde op afstand moest blijven.

Vraag en antwoord | Wanneer word ik gevaccineerd? En hoe werkt die oproepingsbrief?

Daarnaast zou er ook een versoepeling kunnen komen voor het leven binnen de rusthuismuren. De verschillende afdelingen van een woonzorgcentrum zouden geen aparte bubbels meer moeten vormen. Goed nieuws dus voor de Bingo-avonden. Al blijven andere strenge veiligheidsvoorschriften uiteraard wel gelden.

Behoedzaam blijven

Margot Cloet, topvrouw van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, reageert positief op wat besproken wordt. ‘Dit voorstel is waar we zelf naartoe wilden werken. Ikzelf wil ook dat er stilletjes aan versoepeld wordt. Voor de bezoekregeling, maar ook voor de activiteiten in gemeenschappelijke ruimtes. Al zullen we in het begin heel behoedzaam moeten blijven. We moeten op de voet volgen welk effect de versoepelingen zullen hebben.’

De kans dat het advies integraal wordt overgenomen, lijkt vrij groot. Ook al omdat Karine Moykens, voorzitter van de taskforce zorg, mee heeft gewerkt aan het advies binnen de Gems. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat ze het voorstel nu nog zal kelderen binnen de eigen taskforce.

Naar verluidt zit Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdagavond ook in de journaals om de beslissingen toe te lichten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen