Foto: ap

Amerikaans parlement ondervraagt hoofdrolspelers GameStop-saga

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal de hoofdrolspelers ondervragen rond de opmerkelijke stijging van de aandelen van GameStop en een aantal andere fondsen.

GameStop is een keten van computerspellenwinkels. Volgens veel kenners had het maar weinig waarde meer. Toch steeg het aandeel in januari in maar twee weken tijd met ruim 2.400 procent. Daarna kelderde de beurswaarde van het bedrijf weer hard.

Gebruikers op het forum Reddit moedigden elkaar in dezelfde periode aan om flink te investeren in aandelen of opties van beide bedrijven. Zo wilden veel forumleden enkele grote beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling dwarszitten, zogenaamde shorters. Enkelen van hen leden zeer grote verliezen.

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken nu of bij de stijging van GameStop-aandelen sprake is geweest van koersmanipulatie. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er opzettelijk valse geruchten werden verspreid om aandelen met winst te kunnen verkopen.

De commissie van het Huis van Afgevaardigden, met ook het prominente lid Alexandria Ocasio-Cortez, zal de hoofdrolspelers donderdag via videoverbindingen ondervragen. Onder meer de medeoprichter van forumsite Reddit, topmannen van verschillende beleggingsfondsen en de leider van beursbemiddelaar Robinhood worden gehoord.

De wetgevers kunnen zich onder meer afvragen of er hervormingen nodig zijn om kleine beleggers te beschermen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen