
Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan samen als ‘Port of Antwerp-Bruges’
Na jarenlange gesprekken is er een akkoord over het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Antwerps schepen bevoegd voor haven Annick De Ridder en burgemeester van Brugge Dirk De fauw hebben tijdens een persconferentie de charters ondertekend.
De fusie zou eind dit jaar rond moeten zijn. De stad Antwerpen krijgt een belang van 80,2 procent in de fusiehaven, de stad Brugge krijgt 19,8 procent. In de raad van bestuur vertaalt zich dat in zes Antwerpse bestuurders en drie (later twee) vanuit Brugge, aangevuld met vier onafhankelijke bestuurders. Jacques Vandermeiren, de huidige topman van de Antwerpse haven, wordt voorgedragen als de ceo van de nieuwe fusiehaven. Annick De Ridder wordt voorzitter, Dirk De fauw ondervoorzitter.
Zeebrugge verdwijnt dus uit de naam. Lokaal zal men wel van Zeebrugge blijven spreken, zo zei De fauw, maar internationaal gezien is Brugge een sterker merk dan Zeebrugge.
Antwerpen is nu al de op één na grootste haven van Europa, en dat blijft na de fusie ook zo. Samen zullen ze zo’n 278 miljoen ton aan goederen verzetten.
De toenaderingspogingen lopen al jaren. Sinds begin 2018 onderzoeken de havenbesturen van Antwerpen en Zeebrugge de haalbaarheid en wenselijkheid van een ‘intensievere samenwerking’ tussen de twee zeehavens. Op basis van een analyserapport door het consultantkantoor Deloitte en Laga vonden de twee havens eind 2019 de tijd rijp voor de start van echte fusiegesprekken. Die zijn nu dus afgerond.
Zeebrugge is een belangrijke roll-on/roll-off en diepzeecontainerhaven. Zeebrugge focust zich voorts op de overslag van conventionele ladingen, vloeibaar aardgas, cruises en niet in het minst op de behandeling van nieuwe wagens en ‘high & heavy’-ladingen. De haven van Antwerpen is de tweede grootste van Europa, en huisvest de grootste geïntegreerde chemische cluster in Europa.
Samen willen de havens beter inspelen op nieuwe domeinen, zoals innovatie, digitalisering en groene energie.