Valerie Van Peel en Lorin Parys nieuwe ondervoorzitters N-VA

Lorin Parys en Valerie Van Peel zijn zaterdag door de partijraad van N-VA verkozen tot ondervoorzitters. Theo Francken heeft het dus niet gehaald.

Valerie Van Peel en Lorin Parys, die momenteel al ondervoorzitter is, haalden onverwacht al in de eerste ronde een absolute meerderheid.

De partijraad van N-VA kreeg zaterdag de keuze tussen zes kandidaten voor de twee functies van ondervoorzitter van de partij: naast Parys en Van Peel hadden ook Anneleen Van Bossuyt, Assita Kanko, Kathleen Depoorter en Theo Francken zich kandidaat gesteld.

Volgens een aanwezige haalde Parys 56,8 procent van de stemmen binnen, Van Peel 56,3. Francken moest het stellen met 46 procent, Van Bossuyt 19 procent, Kanko 12 procent en Depoorter 7 procent. De ruim tweehonderd leden van de partijraad van N-VA mochten elk twee stemmen uitbrengen. Louis Ide volgt zichzelf op als nationaal secretaris. Hij was de enige kandidaat voor die functie.

Het resultaat is een serieuze tegenslag voor Francken. Als absoluut boegbeeld was hij niet enkel erg populair bij de bevolking, maar ook bij de partijbasis. Maar de partijraad van de N-VA, na het partij­congres het hoogste orgaan van de partij dat goeddeels bestaat uit ­lokale vertegenwoordigers, zag hem dus liever niet als ondervoorzitter. Francken wenst de twee winnaars op Twitter ‘succes met de belangrijke opdracht’.

Parys volgt dus zichzelf op. Hij vervult de rol al sinds 2018, toen hij Sander Loones opvolgde toen die (kort) minister werd, samen met Cieltje Van Achter, die zich niet opnieuw verkiesbaar had gesteld.

‘Ik ben er van overtuigd dat er veel mensen zijn die onze ideeën steunen, maar nog niet op ons stemmen’, zegt Parys aan Belga in een vooruitblik op zijn volgende drie jaar als ondervoorzitter. ‘We moeten dat potentieel aanboren op een innemende manier. Wij zijn echt een brede volkspartij, alleen worden onze hardere standpunten wat makkelijker in de media gebracht.’

Dat de functie een mooie springplank zou zijn om later voorzitter te worden, vindt hij onzin. ‘Zo werkt het niet bij ons. Als de opportuniteit zich aandient, zal het hele ledenbestand kunnen kiezen uit iedereen die zich kandidaat wil stellen. Ik vind het overroepen om te zeggen dat wij nu in poleposition zouden zitten. Het ondervoorzitterschap is vooral een interne functie.’

Van Peel wil nu graag zo snel mogelijk gaan samenzitten met Parys en met voorzitter Bart De Wever. Op haar invulling van de job loopt ze nog niet vooruit, maar ze wil wel graag de hele partij betrekken, van de basis tot de top. Dat de functie een mooi uitgangspunt is om later voorzitter te worden, vindt ze ‘heel hard bij de haren getrokken als je de realiteit kent’.

Opvolger De Wever

De positie als ondervoorzitter was dan ook gegeerd. De zichtbare functies bij de N-VA liggen de komende jaren niet voor het ­grijpen, gezien de federale oppositierol. De twee ondervoorzitters fungeren vaak als spreekbuis van de partij, want De Wever kiest zijn ­mediaoptredens zorgvuldig uit. Bovendien is de keuze een indi­catie voor de richting die de onderbuik van de partij uit wil.

Daarbij komt dat De Wever aan zijn partijgenoten aangaf dat hij de N-VA nu echt wil voorbereiden op een opvolger. Wie nu ondervoorzitter wordt, is meteen een evidente kandidaat om de plaats van De ­Wever in te nemen, ook al willen de kersverse ondervoorzitters dat zelf nog niet gezegd hebben.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen