Foto: Belga

Derde prik voor gevaccineerde Nederlanders met overgewicht

Nederlanders met overgewicht die voor hun tweede coronaprik bij een Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) langsgingen, kregen te horen dat ze ook een derde prik moeten krijgen. De reden? Een te korte naald, de eerste keer.

‘We zijn erachter gekomen dat er bij de eerste prikronde te korte naalden zijn gebruikt’, zegt een woordvoerder van de GGD-afdeling in het Nederlandse Drenthe aan De Telegraaf. ‘Bij een deel van de mensen kan die naald niet diep genoeg in de arm zijn gekomen, waardoor het vaccin niet goed in de spier terechtkwam. Tijdens het zetten van de tweede prik voelen we nu of iemand veel vetweefsel in de arm heeft.’

De GGD’s hebben inmiddels een nieuwe lading injectiespuiten met langere naalden gekregen van de overkoepelende brancheorganisatie GGD GHOR. De afspraak is dat het vaccinerend personeel van de GGD bij de tweede prik beoordeelt of iemand mogelijk te veel vet in de arm heeft om tijdens de eerste ronde effectief gevaccineerd te zijn. Die persoon moet dan nog eens terugkomen voor een herhalingsprik.

Geen risico op overdosis

Mocht de eerste dosis met de korte naald toch in het spierweefsel terecht zijn gekomen, dan kan een derde dosis van het Pfizer-vaccin waarschijnlijk geen kwaad. Pfizer heeft zelf aangegeven dat in de onderzoeksrondes nog veel hogere doses vaccin zijn gebruikt, en dat dit geen problemen veroorzaakte. In Duitsland hebben enkele mensen per ongeluk te hoge doseringen van het vaccin gekregen. Vier van de acht kregen daarna griepachtige klachten die vrij snel weer over waren.

Kama Beweegt: een spuitje van een cent

Bron: De Telegraaf

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen