Foto: Katrijn Van Giel
De stem van jongeren

Amir Bachrouri nieuwe voorzitter Vlaamse Jeugdraad

Als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad zal Amir Bachrouri drie jaar lang de stem van 2,7 miljoen kinderen en jongeren vertegenwoordigen. Eerste agendapunt: perspectief voor de jeugd in deze coronacrisis.

Amir Bachrouri neemt de fakkel over van Alexandra Smarandescu als voorzitter van De Vlaamse Jeugdraad. Dat is een officieel adviesorgaan van de Vlaamse regering en verdedigt de stem van kinderen en jongeren bij de beleidsmakers. In het voorjaar schoof Smarandescu nog mee aan in het maatschappelijke relancecomité van de Vlaamse regering om de jeugd niet uit het oog te verliezen in deze coronacrisis.

Met zijn 18 lentes is Amir Bachrouri uit Antwerpen het jongste lid van de nieuwe Vlaamse Jeugdraad, die begin december al werd verkozen. (DS 2 december) In De Standaard sprak Bachrouri zich eerder al uit over de impact van de coronacrisis op jongeren. ‘Het leven van jongeren draait niet alleen maar om naar school gaan’, zei hij toen. (DS 7 mei)

Intussen zit de Antwerpenaar in zijn eerste jaar rechten op de Universiteit van Antwerpen. ‘Ik had me mijn eerste jaar aan de universiteit toch anders ingebeeld’, zegt Bachrouri in een eerste reactie. ‘Het weegt door, dat merk ik bij mezelf en bij veel vrienden. Operatie Vrijheid gaat van start, maar het is belangrijk dat we jongeren hierin ook een stem geven. Zodat we weer perspectief hebben, zodat we weten waarvoor we nog even op de tanden zullen moeten bijten’, aldus de kersverse voorzitter.

Brug tussen beleidsmakers en jongeren

De Vlaamse Jeugdraad zet de komende weken in op het creëren van een duurzaam perspectief en de oproep naar meer mogelijkheden voor kinderen en jongeren. ‘De lesvrije week en de krokusvakantie moeten de laatste momenten zijn waarin kinderen en jongeren zo beperkt worden in hun ontwikkeling’, klinkt het nog.

In zijn eigen stad engageert Amir Bachrouri zich in enkele jeugdhuizen op het Kiel en in Berchem. Onlangs organiseerde hij een debat over de impact van de coronacrisis op jongeren. Daarvoor wist hij enkele prominente lokale politici en virologen te strikken.

‘Ik kijk er met heel veel enthousiasme naar uit om de komende drie jaar samen met andere jongeren een brug te bouwen tussen beleidsmakers en jongeren en het jeugdwerk’, zegt Amir Bachrouri nog. ‘Ik wil dat het beleid mee verjongt, dat onze thema’s ook aan bod komen en dat we gehoord worden. Dat verdienen wij. We zijn de toekomst.’

De Vlaamse Jeugdraad vertegenwoordigt niet alleen de stem van 2,7 miljoen kinderen en jongeren, maar ook die van het jeugdwerk. Franka Foré is medewerker van jeugddienst Joetz. Zij wordt ondervoorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

In het nieuws