Foto: AP

Ouders opgepakte jongeren bereiden gezamenlijke klacht voor

Enkele ouders van jongeren die zondag opgepakt werden na afloop van een betoging in Brussel bekijken of ze gezamenlijk een klacht kunnen indienen tegen de politie. Dat meldt de vader van een van de jongeren.

Volgens de man werd zijn zoon door politieagenten in elkaar geslagen in de cellen van de kazerne in Etterbeek. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere moest de Brusselse politie tussenkomen in de cellen omdat opgepakte jongeren er vernielingen aanbrachten.

De jongeman was naar Brussel getrokken om deel te nemen aan een betoging tegen klassenjustitie, maar kwam volgens zijn vader pas aan toen de betoging al afgelopen was. Hij zou zich tussen de groep mensen hebben bevonden die door de politie werd bijeengedreven aan het Centraal Station, en vervolgens zijn opgepakt. De jongeman werd daarna overgebracht naar de kazerne van Etterbeek, waar hij door verschillende agenten in elkaar zou zijn geslagen.

‘Van mijn zoon een voorbeeld gemaakt’

‘Hij stond op toen zijn naam werd afgeroepen en kreeg meteen twee slagen van een politieman’, zegt de vader. ‘Hij werd daarna tegen de grond gewerkt en kreeg trappen van nog vier andere agenten. De agenten riepen vervolgens tegen de andere aanwezigen in de cel dat dit zou gebeuren met iedereen die durfde te bewegen. De vriend van mijn zoon, een witte jongeman, protesteerde toen ze mijn zoon sloegen en werd zelf ook tegen de grond gewerkt en geslagen.’

Volgens de zoon waren er in de cel een drietal jongeren die zich weerspannig gedroegen en een wc-pot vernielden, aldus de vader. ‘Maar naar aanleiding van dat incident hebben ze van mijn zoon een voorbeeld gemaakt.’

De jongeman had volgens zijn vader een bloedneus, terwijl zijn vriend met een gezwollen voet naar het ziekenhuis gebracht moest worden, klinkt het nog.

Tussenkomst van agenten

De Brusselse politie erkent dat er een tussenkomst is geweest in de cellen van de kazerne in Etterbeek. Volgens politiewoordvoerster Ilse Van de Keere hadden enkele jongeren er aluminium wc-potten vernield en gooiden ze die naar elkaar.

‘Onze mensen hebben daarop twee cellen leeggemaakt om verdere vernielingen te vermijden’, zegt de woordvoerster. ‘Daarbij is niemand gewond geraakt. Onze agenten hadden hun lichaamsbescherming en helmen aan, om te vermijden dat ze geraakt zouden worden door een urinoir. Ze hebben naar alle waarschijnlijkheid de nodige dwang moeten gebruiken om de opgepakte personen naar een andere cel te brengen.’

Van geweld dat daarbij zou gebruikt zijn, werd geen melding gemaakt, net zomin als van personen die door de agenten bijzonder geviseerd zouden zijn, of als voorbeeld in elkaar geslagen zouden zijn. De politie heeft ook nog geen enkele klacht ontvangen over zulke feiten.

‘Een dergelijke klacht kan op verschillende manieren worden ingediend, zonder dat wij daar noodzakelijk van op de hoogte zijn’, aldus de woordvoerster. ‘Het is dus nog te vroeg om te spreken over enig onderzoek, zolang we geen kennis hebben van enige klacht.’

Bron: BELGA
In het nieuws