Foto: AFP

Tientallen doden bij aanvallen op militaire basissen in Mali

In Mali zijn zondag zes soldaten en een dertigtal strijders gesneuveld bij gecoördineerde, gelijktijdige aanvallen op twee militaire basissen, zo melden regeringsbronnen.

De aanvallen van de onbekende terroristische groeperingen viseerden rond 3 uur zondagnacht de basissen van Boukessi en Mondoro in het centrum van het West-Afrikaanse land. Volgens een mededeling van het Malinese leger werden zes soldaten gedood en achttien anderen gewond. Zo’n dertig aanvallers zouden doodgeschoten zijn. Ongeveer veertig motorvoertuigen en militair materiaal werden in beslag genomen.

Het Franse leger schoot de Malinese soldaten te hulp. Frankrijk heeft er ongeveer 4.500 soldaten ontplooid in het kader van de antiterreuroperatie Barkhane. Ze voeren strijd tegen islamistische terreurgroepen in de Sahelregio.

Thuisbasis van jihadistische groeperingen

De centrale en noordelijke regio’s van Mali zijn al jaren de thuisbasis van jihadistische groeperingen die banden met Al Qaida en Islamitische Staat hebben. Ze hebben controle over grote delen van de afgelegen woestijn en voeren regelmatig aanvallen uit op het leger en burgers.

Ze gebruiken het gebied ook als basis om aanvallen uit te voeren in de naburige landen Niger en Burkina Faso.

Bron: Reuters, Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden