Foto: EFO

Oostende kampt met eerste grote uitbraak van Zuid-Afrikaanse coronavariant in ons land

Oostende kent op dit moment een grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) bevestigt dat er vandaag op zijn minst 15 nieuwe stalen zijn ontdekt. De betrokken afdelingen zijn in afzondering geplaatst.

De állereerste besmetting met de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus werd al gevonden in Oostende, maar de mutant heeft zich sindsdien weten te verspreiden in de kuststad. Op dit moment kent Oostende een grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant. Dat bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Deze week werden verschillende zorginstellingen in Oostende geconfronteerd met nieuwe vastgestelde besmettingen bij bewoners en personeel. Het gaat onder meer over de afdeling geriatrie van de campus Serruys van AZ Sint-Jan, het revalidatiecentrum BZIO (23 bewoners en 24 personeelsleden) en woonzorgcentrum A. Lacourt (22 bewoners en 4 personeelsleden), klinkt het in het persbericht van de stad Oostende.

Heel wat positieve teststalen worden momenteel nog verder onderzocht in het labo en de kans is groot dat de Zuid-Afrikaanse variant nog een aantal keer zal opduiken. De getroffen afdelingen werden volledig ingericht als ‘cohortafdeling’: volledige afzondering van de rest van het ziekenhuis of woonzorgcentrum, met ook afzonderlijk personeel. Bewoners worden regelmatig opnieuw getest. De stad Oostende zal bijstand krijgen van Defensie in woonzorgcentrum A. Lacourt.

Brononderzoek wees intussen uit dat verschillende besmettingen met de variant te linken zijn aan elkaar. In overleg met het Agentschap Zorg & Gezondheid zullen er daarom ook preventief brede testen gebeuren buiten de getroffen zorginstellingen. Uit voorzorg zullen onder meer alle bewoners van twee appartementsgebouwen, een in de Ieperstraat en een aan het Ernest Feysplein, zo snel mogelijk preventief getest worden. Dat zal gebeuren met een mobiele testcrew die bij de mensen thuis zal komen. De stad Oostende roept op tot extra voorzichtigheid en waakzaamheid de komende weken.

Van Ranst: ‘Variant buiten houden’

‘Die Zuid-Afrikaanse variant moeten we echt buiten houden’, zegt viroloog Marc Van Ranst. En tot gisteren leek dat ook degelijk te lukken. Er waren er nog maar 8 stalen met de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld. Vandaag stijgen die cijfers fors. De eerste grootschalige uitbraak in Oostende baart Van Ranst dan ook grote zorgen. Want experten waarschuwden eerder al dat de mutant van het coronavirus een pak besmettelijker is, en daardoor ook op korte tijd heel veel slachtoffers kan maken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen