Foto: AP

Opnieuw celstraf voor Samsung-baas in omkopingszaak

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet, meldt persbureau Yonhap.

Voor deze kwestie zat Lee Jae-yong (52) eerder al circa een jaar in de cel. De zaak werd in 2018 opgeschort. Het hooggerechtshof stuurde de zaak daarna terug naar een lager hof. Daar werd maandag uitspraak gedaan.

De Samsung-topman zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen. Aanklagers hadden negen jaar cel geëist.

De miljardair bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter maar geeft de facto leiding aan het bedrijf. Zijn vader Lee Kun-hee was tot aan zijn dood in oktober de eigenlijke voorzitter. Lee probeert al meer dan tien jaar zijn ‘erfopvolging’ bij Samsung veilig te stellen.

Voormalige president Park zit momenteel zelf in de cel wegens machtsmisbruik, het lekken van staatsgeheimen en omkoping (onder meer door Samsung).

Bron: Belga, Yonhap

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden