Opnieuw meer dan 2.000 nieuwe besmettingen per dag

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen stijgt verder, al vertraagt de stijging wel. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Andere coronacijfers dalen intussen verder in ons land.

Tussen 8 en 14 januari werden per dag gemiddeld 2.010,1 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent ten opzichte van een week eerder. De stijging blijft wel vertragen: zondag ging het nog om een stijging met 11 procent. In totaal zijn nu al 678.839 mensen besmet geraakt met het virus.

Het aantal overlijdens en nieuwe ziekenhuisopnames blijft ondertussen dalen.

Tussen 8 en 14 januari stierven elke dag gemiddeld 51,4 mensen aan covid-19, een daling met 6 procent in vergelijking met de week ervoor.

Er liggen nu 1.892 covid-patiënten in het ziekenhuis, van wie 367 op intensieve zorgen. Dat zijn er telkens 4 procent meer dan een dag eerder. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalde tussen 11 en 17 januari wel nog met 10 procent, tot gemiddeld 115 per dag.

Er worden dagelijks zo’n 45,300 mensen getest. De positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, bedraagt nu 5 procent.

De laatstbekende r-waarde dateert van 17 januari en lag toen op 0,92. Wanneer het getal opnieuw boven 1 komt, betekent dat een coronapatiënt gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Dat de r-waarde nu onder 1 ligt, betekent dat de pandemie in ons land krimpt.

Voor meer cijfers kunt u terecht op het dashboard van Sciensano.

Het coronavaccin roept bij sommigen heel wat vragen op. Hoe komt het nu dat we zo snel een vaccin hebben? En is het wel veilig? We leggen het samen met professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels uit.

Bron: Belga, Sciensano
In het nieuws