Foto: AFP

Olympisch zwemkampioen geïdentificeerd op beelden van bestorming Capitool

Voormalig zwemkampioen Klete Keller lijkt zich stevig in de nesten te hebben gewerkt. Meerdere ingewijden hebben de Amerikaan geïdentificeerd na het zien van beelden van de bestorming van het Capitool.

De FBI is al enkele dagen op zoek naar de aanhangers van Donald Trump die het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington op gewelddadige wijze wisten binnen te dringen. Via Twitter werd om hulp gevraagd bij het identificeren van demonstranten. Zij kunnen zware celstraffen tegemoet zien. Volgens The New York Times zijn inmiddels al tientallen relschoppers opgespoord en aangeklaagd. Bij de rellen vielen in totaal vijf doden, waaronder een agent.

Op de beelden, die werden gemaakt door verslaggever Julio Rosas, is ook de Amerikaanse ex-zwemmer Klete Keller te zien, zo meldt Swimming World Magazine. Keller - die deelnam aan de Olympische Spelen in 2000, 2004 en 2008 - kijkt toe terwijl agenten de demonstranten het gebouw uit proberen te werken. Hoewel hij zelf geen gewelddadige acties onderneemt, lijkt de 38-jarige Keller in ieder geval geen aanstalten te maken om te vertrekken.

Volgens The New York Times heeft Keller al zijn sociale media-accounts verwijderd, maar toonde hij zich voordat hij daartoe besloot een uitgesproken aanhanger van Trump.

Olympisch zwemkampioen geïdentificeerd op beelden van bestorming Capitool
Klete Keller zou ook in het Capitool aanwezig zijn geweest.

Vijf olympische medailles

In totaal won Keller vijf olympische medailles. Twee tijdens de Spelen in Sydney in 2000 (brons op de 400 meter vrije slag en zilver op de 800 meter vrije slag) en drie tijdens de Spelen in Athene in 2004 (goud op de 800 meter vrije slag en op de 800 meter vrije slag estafette, plus brons op de 400 meter vrije slag).

In Griekenland verwierf Keller faam door de Australiër Ian Thorpe achter zich te houden en het Amerikaanse team, met onder anderen Michael Phelps, aan goud op de 800 meter estafette te helpen. Phelps is recordhouder aller tijden met 28 olympische medailles, waaronder 23 gouden.

Na zijn carrière had Keller het lastig. Als topsporter was hij gewend dat alles ‘naar hem toe kwam’. Zijn maatschappelijke carrière bracht een totaal andere levenswijze met zich mee en daar had hij moeite mee, zo vertelde hij in de Olympic Channel podcast.

Nadat hij in 2014 scheidde van zijn vrouw, raakte Keller dakloos. Hij leefde tien maanden lang vanuit zijn auto. Dankzij zus Kalyn Keller, ook actief als zwemster op de Olympische Spelen van 2004, kwam Keller er weer enigszins bovenop. Hij trok bij haar in en verdiende geld met het geven van zwemlessen.

Bron: De Telegraaf
In het nieuws