Ooggetuige | Na de houtkap in Canada

De Canadese milieuorganisatie ­Ancient Forest Alliance (AFA) komt met een opvallende fotocampagne. Fotograaf T.J. Watt trok in april en november met zijn camera naar de Caycusevallei op Vancouvereiland, ten westen van Vancouver in de ­Canadese provincie ­Brits-Columbia. In het voorjaar poseerde hij er aan de voet van enkele reuzen­levensbomen of ‘western red cedars’, tientallen meters hoge giganten die vaak eeuwenoud zijn. In november echter waren de meeste van die kolossen geveld door commer­ciële houtkapbedrijven.

AFA ijvert bij de regering van Brits-Columbia voor een striktere bescherming van deze ‘oerbossen’, die nu geen 10 procent meer beslaan van de oppervlakte die ze ooit bestreken. De ongerepte bosgebieden zijn belangrijk voor bedreigde diersoorten, het klimaat, de waterhuishouding en ze vormen ook een toeristische troef.

Bovendien willen ook de originele bewoners, de First Nations, nauwer betrokken worden bij het bosbeheer. Want voor hen hebben de red cedars niet alleen een economische, maar meer nog een ­belangrijke culturele waarde. De kaalkap slaat letterlijk een gat in hun erfgoed.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen