Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De Lijn behoudt nog zeker tien jaar zijn monopolie op bus- en tramverkeer

Ook de komende tien jaar behoudt De Lijn zijn monopolie op bus- en tramvervoer in Vlaanderen. Nochtans zijn de resultaten niet naar behoren.

De Lijn zal de komende tien jaar het bus- en tramvervoer in Vlaanderen mogen blijven uitbaten. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdagavond laat beslist op basis van een internationale vergelijking met private busbedrijven in onder andere Zuid-Nederland en Schotland. Die werd de voorbije maanden door een Nederlands studiebureau uitgevoerd.

De resultaten van de benchmark zijn voor De Lijn ‘gematigd negatief’. Toch heeft de regering besloten de markt niet open te gooien, en De Lijn ‘nog een kans te geven om de vele werkpunten weg te werken’, zegt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Zo zijn de kostendekkingsgraad en efficiëntie van De Lijn te laag in vergelijking met de andere Europese spelers.

‘De Lijn moet die knelpunten wegwerken’, zegt Peeters. In de volgende beheersovereenkomst zullen ‘meetbare doelstellingen’ staan. Over vijf jaar volgt een tussentijdse evaluatie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen