Foto: Photo News

Brussels Airport werkt aan besparingsplan: ‘Ontslagen zijn niet uitgesloten’

Brussels Airport Company, de exploitant van de luchthaven in Zaventem, werkt aan een besparingsplan waarbij het geen ontslagen uitsluit. Dat bevestigt een woordvoerster van het bedrijf aan Belga.

De operatie is geen verrassing. Al sinds maart ligt de luchtvaartsector nagenoeg stil door de coronapandemie. Woordvoerster Nathalie Pierard wijst erop dat in oktober slechts 13 procent van het normale aantal reizigers werd geteld op de luchthaven. ‘Maar heel wat vaste kosten, zoals de brandweer, blijven doorlopen’.

De voorbije maanden werd al wat bespaard, onder meer door een beroep te doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid of door te snoeien in marketingcampagnes of grote projecten. Ook de samenwerking met een honderdtal externe consultants werd stopgezet.

Voor dit jaar wordt uitgegaan van een nettoverlies van 200 miljoen euro voor Brussels Airport Company. Het blijft onduidelijk wanneer het reisverkeer weer zal aantrekken en dus dringt een structurele besparing zich op, luidt het.

Er lopen momenteel gesprekken met de sociale partners. Meer details over de omvang van de besparingen zijn er nog niet. Er wordt gekeken naar maatregelen rond vrijwillig vertrek of brugpensioen, bevestigt vakbondsman Tim Roelandt (ACLVB). Maar als dat niet zou volstaan, zijn ook ontslagen niet uitgesloten. Nog deze maand wil men de gesprekken afronden.

Bij het bedrijf werkt een 900-tal voltijds equivalenten.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden