Foto: Nespresso

Welke manier van koffie zetten is het beste voor het milieu?

Er wordt vaak beweerd dat koffie in individuele capsules slecht is voor het milieu, omwille van de extra verpakking. Maar is dat wel zo? Een Zwitsers studiebureau zocht het uit.

Op het eerste gezicht lijkt het evident: koffie in individuele capsules moet wel slechter zijn dan gemalen koffie of koffiebonen in grotere verpakking. Er is immers meer verpakkingsmateriaal nodig omdat elke portie apart in een aluminium capsule zit. En meer verpakking is slecht, toch?

Als je verder kijkt, is het verhaal net iets ingewikkelder dan dat. Dat blijkt uit een onderzoek door het studiebureau Quantis. Zij berekenden wat de milieu-impact van een kop koffie is voor vier verschillende bereidingsmethodes: een klassieke koffiezet, een Italiaanse mokka-keteltje, een volautomaat espressomachine en een Nespresso-apparaat.

Om de impact van een product op het milieu te beoordelen, gebruiken wetenschappers een methode die Life Cycle Analysis (LCA) heet. Die kijkt naar de hele levensloop van een product, vanaf de ontginning van grondstoffen over de productie en transport, het effectieve gebruik en de uiteindelijke recyclage. Via LCA kunnen wetenschappers bepalen of een elektrische auto beter is voor het milieu dan een dieselwagen (spoiler alert: ja), maar dus ook wat de meest milieuvriendelijke manier is om koffie te zetten.

Gebruik is belangrijkste factor

Wat blijkt: voor de vier vergeleken systemen heeft de gebruiksfase – zeg maar het koffiezetten zelf – de grootste impact: 40 tot 50% van de milieu-impact van een kop koffie is terug te voeren tot deze fase. Het Nespresso-systeem met individuele capsules scoort hier erg goed, omdat er voor elk kopje exact de juiste hoeveelheid water verwarmd en gebruikt wordt. Er wordt dus niet meer water verwarmd dan nodig, en dat heeft een heel positieve invloed op de totale milieu-impact.

De op één na belangrijkste factor is de teelt van de koffiebonen zelf. Hier keek de studie naar gebruik van landbouwgrond, energie- en waterverbruik op de koffieplantages en het gebruik van meststoffen, en het transport van de koffiebonen. De teelt van de koffiebonen is volgens de studie verantwoordelijk voor 35 % van de milieu-impact van een kop koffie. Ook hier scoort het Nespresso-systeem goed, omdat per kopje de exacte hoeveelheid koffie (6,1 gr voor een lungo) gebruikt wordt. Bij andere systemen wordt per tas soms tot 50% meer koffie gebruikt, waardoor de milieu-impact ook hoger is. Bij Nespresso is er ook geen risico op verspilling, omdat er steeds één portie klaargemaakt wordt.

Welke manier van koffie zetten is het beste voor het milieu?
Doordat altijd de exacte hoeveelheid koffie gebruikt wordt, is de impact van een tas Nespresso-koffie laag. Foto: Nespresso

Verpakking speelt nauwelijks een rol

In verhouding tot de gebruiksfase is de impact van de gebruikte verpakking al bij al bescheiden: van 3 tot 14%, afhankelijk van het gebruikte systeem. In deze fase heeft koffie in capsules wel een grotere impact dan de andere systemen, vooral omwille van het aluminium dat nodig is voor de capsules. De andere factoren, zoals het transport, de verkoop en de productie van de koffiezetapparaten zelf, spelen een kleine rol in de totale milieu-impact.

Conclusie van het onderzoek? Als je het volledige plaatje bekijkt, is de milieu-impact van een tas Nespresso-koffie niet groter dan die van een tas filterkoffie.

Welke manier van koffie zetten is het beste voor het milieu?
Het aluminium in capsules is onbeperkt recycleerbaar. Foto: Nespresso

Impact verminderen

De impact van een kop Nespresso is dus veel kleiner dan vaak gedacht wordt. Toch wil Nespresso zijn impact nog verder reduceren. Dat doet het bedrijf door de CO2-uitstoot bij de koffieteelt te reduceren of te compenseren, bijvoorbeeld door bomen aan te planten op koffieplantages. De eigen winkels, kantoren en fabrieken van Nespresso zijn al sinds 2017 klimaatneutraal.

De al bij al bescheiden impact van de verpakking kan nog verlaagd worden door de capsules te recycleren. Het aluminium in de Nespresso-capsules is immers volledig en oneindig herbruikbaar. Nespresso wil daarom tegen eind 2021 alle capsules voor thuisgebruik laten maken uit ten minste 80% gerecycleerd aluminium.

Meer weten over hoe Nespresso het verschil maakt?
Lees hier hoe Nespresso kiest voor de lokale koffieboeren, het ecosysteem en de toekomst. »

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden