Foto: Vogue Polska

Poolse ‘Vogue’ mengt zich met politieke cover in strijd tegen nog strengere abortuswet

De Poolse editie van modemagazine ‘Vogue’ pakt uit met een opmerkelijke cover. Daarop prijkt model en activist Anja Rubik met op haar wang een rode bliksemschicht, het symbool voor de protesten tegen de verdere inperking van de nu al strenge abortusregels in het land.

Al wekenlang wordt in Polen geprotesteerd tegen de inperking op het recht op abortus. Dat zou door de nieuwe wet enkel nog mogelijk zijn als het leven van de vrouw in gevaar is, of na verkrachting. De straten stroomden vol met honderdduizenden mensen voor de grootste betogingen van de laatste decennia in het land, en de wet werd tijdelijk in de koelkast gestopt. Maar het gevaar is nog niet helemaal geweken en ook de Poolse editie van Vogue laat nu van zich horen.

Op de cover van het nieuwe nummer prijkt de Poolse Anja Rubik met op haar wang een rode bliksemschicht, het symbool van de protestbeweging. ‘Alles wat de Poolse vrouwen aanbelangt, gaat ook ons aan’, klinkt het in een verklaring van de redactie. ‘Dat is al zo sinds ons eerste nummer en zal altijd zo blijven. Daarom hebben we aan supermodel - en vandaag vooral activist - Anja Rubik gevraagd om onze cover te sieren. Ze werd gefotografeerd met de symbolen die onze miljoenen landgenotes na aan het hart liggen. We staan aan jullie kant.’

‘Belangrijkste foto uit carrière’

Rubik, die op 37-jarige leeftijd al een indrukwekkende carrière achter de rug heeft als model voor onder andere Fendi, Saint Laurent en Chloé, deelde zelf ook de cover op haar Instagram en noemt het ‘de belangrijkste en meest persoonlijke frontpagina en portret uit mijn loopbaan’. ‘Dit moment zal de Poolse maatschappij nog jarenlang beïnvloeden. Voortplantingsrechten zijn mensenrechten. Ze geven ons de garantie op de vrijheid om keuzes te maken over ons leven, lichaam, gezondheid en toekomst’, aldus Rubik.

De Instagram-posts van zowel Vogue als Rubik konden in enkele uren tijd al op tienduizenden likes rekenen. Ondertussen werd ook nog een tweede cover vrijgegeven waarop het model helemaal naakt gaat, enkel omringd door de rode rook van een kleurbom. Opnieuw een verwijzing naar het protest.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen