Foto: pn

WHO: ‘Soms veiliger om familiefeest niet te laten doorgaan’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zei het al: ‘Kerst zal absoluut niet zijn zoals vroeger.’ De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beaamt dat nu, en raadt aan om grote familiebijeenkomsten te vermijden.

De WHO benadrukt dat het aan de overheden is om te bepalen in welke mate kerst gevierd kan worden. Het afwegen van de economische en sociale voordelen ligt bij de landen, en individuen moeten zelf beslissen of ze een kwetsbare persoon eventueel in gevaar brengen met hun gedrag.

Maria Van Kerkhove, epidemiologe bij de WHO, waarschuwt dat er ‘deze kerst geen nulrisico-scenario's bestaan’. ‘Dit is een heel moeilijke periode, want we willen de feestdagen samen met familie vieren. Maar in sommige gevallen is het veiliger om een familiefeest niet te laten doorgaan’, zegt Van Kerkhove.

Doel van lockdown

Het Overlegcomité komt vrijdag samen om de epidemiologische situatie van ons land te evalueren. Mogelijk wordt ook gesproken over het doel van de huidige lockdown: tot hoe laag moeten de besmettingscijfers dalen om een versoepeling mogelijk te maken? De grootste vraag is of de winkels open kunnen, of er op afspraak gewerkt kan worden. Hoe de feestdagen eruit zullen zien, is nog koffiedik kijken, maar de politici zijn duidelijk: kerst en nieuw zullen dit jaar in kleine kring worden gevierd. Er wordt wel duidelijkheid verwacht met hoeveel we precies mogen feesten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) noemde een kerstfeest in uitgebreide familiekring ‘weinig waarschijnlijk’. ‘We zouden willen dat we Kerstmis mooi kunnen maken’, zei de vicepremier. Maar een feest met alle neefjes, nichtjes, grootouders en tantes acht hij niet haalbaar. ‘Zo’n grote verzameling familieleden is niet zo waarschijnlijk.’

De viroloog Steven Van Gucht waarschuwde eerder al voor creatieve oplossingen: verschillende feesten in kleine kringetjes zijn net zo goed gevaarlijk. Vooral de opeenvolging van de feestdagen blijkt verraderlijk. ‘Stel dat je op Kerstmis besmet wordt, dan ben je zes dagen later het meest besmettelijk, uitgerekend op Nieuwjaar. Zo kan het virus zich wel zeer snel verspreiden’, zei Van Gucht.

In het nieuws