Foto: REUTERS

Storm Iota eist zeker 38 levens in Midden- en Zuid-Amerika

De storm Iota heeft al aan zeker 38 mensen het leven gekost in Midden- en Zuid-Amerika.

In Nicaragua kondigden de autoriteiten in een nieuw rapport aan dat er voorlopig achttien doden vielen, onder wie zeven kinderen. Tienduizenden mensen zijn afgesloten van de rest van de wereld, zonder drinkbaar water of elektriciteit.

In Honduras lieten veertien mensen het leven. Ook kwamen er zowel in Guatemala als in Colombia twee mensen om. Panama en El Salvador betreuren elk een dode.

Rukwinden tot 250 km/u

Iota kwam aan land in Nicaragua als een orkaan van categorie 4, met rukwinden tot 250 kilometer per uur. Het natuurgeweld veroorzaakte veel schade in Nicaragua, waar woningen en bruggen zijn verwoest, bomen zijn ontworteld en elektriciteitspalen zijn omgewaaid. De telecommunicatie is verstoord, vooral rond de stad Puerto Cabezas. Meer dan zestigduizend mensen zijn geëvacueerd.

In het noorden van Honduras maakte Iota de schade van orkaan Eta twee weken eerder alleen maar erger.

Op het Colombiaanse eiland Providencia is bijna de volledige infrastructuur vernield en verloren duizenden gezinnen hun woning.

Iota zwakte af van orkaan tot een tropische storm. Intussen lijkt de storm te verdwijnen boven El Salvador, maar hij zal wel nog regenval veroorzaken in Honduras, Guatemala, Belize, Nicaragua en El Salvador op donderdag, aldus het Amerikaanse orkaancentrum.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden