
ING schrapt wereldwijd duizend banen
De Nederlandse bank ING schrapt tegen eind 2021 ongeveer duizend banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Volgens het financiële concern is dat onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. Over eventueel banenverlies in België is er nog geen duidelijkheid.
De coronacrisis drukt flink op de resultaten van ING. In het derde kwartaal kwam de winst van de bank opnieuw stukken lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt (-41 procent).
‘De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben, met de tweede golf in Europa en de VS die consumenten en bedrijven verder onder druk zet’, laat topman Steven van Rijswijk weten. Toch vindt hij dat de bank ook veerkracht toont. Hij benadrukt dat ING vanwege zijn buffers nog in staat is om voor ‘een hele lange tijd’ coronahulp te bieden aan klanten.
De resultaten waren de afgelopen maanden ook beduidend beter dan in het tweede kwartaal. In die periode moest ING nog meer dan 1,3 miljard euro opzijzetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Deze keer ging er maar 469 miljoen euro naar de ‘stroppenpot’.
Meer op belangrijkste klanten richten
Om zich beter aan te passen aan de omstandigheden heeft ING besloten zich bij de zakenbank meer op zijn belangrijkste klanten te richten. Voor het bedienen van de resterende klanten denkt de bank over de gehele linie minder personeel nodig te hebben. In Azië en Zuid-Amerika zullen ook kleine kantoren worden gesloten. De consumentenactiviteiten waar banen verloren gaan bevinden zich in landen als Spanje, Italië en Tsjechië. De operatie is gericht op de afdeling ‘Wholesale Banking’.
ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd. Van de duizend banen die het financiële concern wereldwijd tot eind 2021 schrapt, hebben er circa 600 betrekking op de zakenbank. Het personeel van dat onderdeel zit voor het grootste deel in Amsterdam. De vakbonden vrezen alvast dat 200 tot 300 banen bedreigd zijn.
Of er een impact is voor ING in België is nog niet duidelijk. ‘De invulling van de maatregelen die de groep aankondigt verschilt van land tot land’, zegt woordvoerster van ING België Safia Yachou. ‘De gesprekken met de groep zijn gestart en we hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de situatie in België.’ De bank staat daarover ook in contact met de sociale partners.
Bij ING werken wereldwijd meer dan 55.000 mensen.