Ocad behoudt dreigingsniveau op twee: ‘Geen reden tot paniekzaaierij’

Na de aanslagen van maandagavond in Wenen en voorbij week in Frankrijk blijft het dreigingsniveau in ons land op niveau twee. ‘Momenteel is er geen concrete info die ons doet nopen om het dreigingsniveau te verhogen’, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Na elk incident in het buitenland actualiseert Ocad het dreigingsniveau. Zowel na de terreurdaden vorige week in Frankrijk als de terreuraanslag in Wenen afgelopen maandagavond blijft het dreigingsniveau in ons land op twee. Dreigingsniveau twee, op een schaal van vier, betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is. Dinsdagavond maakte het Verenigd Koninkrijk bekend dat het dreigingsniveau naar aanleiding van de recente gebeurtenissen opschuift naar ‘ernstig’. Dat is het op een na hoogste niveau en betekent concreet dat een aanval zeer waarschijnlijk is.

De Belgische veiligheidsdiensten blijven uiteraard wel alert. ‘We hebben al contact gehad met onze Oostenrijkse collega’s. Daaruit blijkt dat er geen verband is tussen wat er in Oostenrijk gebeurd is en ons land’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Op dit moment is er geen concrete info die ons doet nopen om het dreigingsniveau te verhogen. Er is geen reden tot paniekzaaierij.’

Bovendien zijn er ook nog steeds militairen op straat in de grote steden. Eind vorige week werd beslist om de aanwezigheid met een maand te verlengen. ‘De verlenging gebeurde na een dreigingsanalyse naar aanleiding van de gebeurtenissen in Frankrijk’, klinkt het op het kabinet van Defensie.

Gebedsplaatsen

Woensdag zit minister van Justitie Van Quickenborne ook nog samen met alle veiligheidsdiensten. De situatie zal daar verder besproken worden. De minister wil onder meer bekijken of het nodig is om alle gebedshuizen in ons land extra te beveiligen. ‘We zien in verschillende landen dat gebedsplaatsen wel eens het doelwit zouden kunnen zijn van de aanslagen’, zegt Van Quickenborne. ‘We hebben in het verleden al maatregelen genomen, zoals militairen bij synagogen. We gaan evalueren of dat voldoende is, en of er eventueel extra maatregelen moeten worden genomen.’

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat ook weten dat de situatie in ons land wordt opgevolgd. ‘Mijn gedachten zijn bij de Oostenrijkers, die gisteren getroffen werden door een laffe daad. We zullen contact opnemen met de Oostenrijkse autoriteiten en volgen ook in ons land de dreiging van kortbij op’, schreef minister Verlinden op Twitter.

Bron: Belga, BBC, VRT

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen