Foto: AFP

Labour schorst voormalige partijleider Jeremy Corbyn

De Britse Labourpartij heeft haar vroegere leider Jeremy Corbyn geschorst, heeft ITV News donderdag gemeld. Dat is het gevolg van zijn reactie op een rapport, waaruit blijkt dat de partij niet genoeg heeft gedaan om antisemitisme binnen de partij te voorkomen.

Volgens de Britse instantie tegen discriminatie, de Commissie voor Gelijkheid en Mensenrechten (EHRC), was er sprake van ernstige tekortkomingen binnen de partij toen die werd geleid door Jeremy Corbyn. De partij werd herhaaldelijk beschuldigd van antisemitisme.

Ondanks dat de commissie verbeteringen ziet binnen de Labourpartij, concludeert ze dat antisemitisme beter had kunnen worden aangepakt als de leiding actie had ondernomen.

‘Door de cultuur binnen de partij werd er niet genoeg gedaan om antisemitisme te voorkomen en werd het in het slechtste geval zelfs geaccepteerd.’ De commissie zegt dat de partij onwettig heeft gehandeld en ze verplicht Labour binnen zes weken een actieplan op te stellen om de aanpak tegen antisemitisme te verbeteren.

De nieuwe partijleider Keir Starmer heeft toegezegd de aanbevelingen uit het rapport volledig uit te voeren. Hij ontsloeg onlangs een prominent parlementslid vanwege antisemitisme. Starmer noemde het rapport helder en sterk. Hij bood zijn excuses aan en beloofde dat er onder zijn leiderschap geen plaats meer is voor antisemitisme binnen de partij.

Corbyn zelf verwerpt het rapport echter en stelt dat het ‘dramatisch werd overdreven omwille van politieke redenen door onze tegenstanders binnen en buiten de partij, alsook door de media’. Dat zette Starmer ertoe aan om Corbyn te schorsen.

‘In het licht van de verklaringen die hij vandaag heeft afgelegd en gezien hij heeft gefaald om ze daarna in te trekken, heeft de Labourpartij Jeremy Corbyn geschorst tot er een onderzoek is geweest’, aldus de woordvoerder van de sociaaldemocratische oppositiepartij. ‘Hij (Corbyn) is ook de whip ontnomen van de Labourpartij in het parlement.’

De afgelopen jaren kwam Labour herhaaldelijk in opspraak vanwege de houding tegenover Joden. Om die reden verlieten negen parlementariërs vorig jaar de partij. De EHCR kondigde in mei vorig jaar aan onderzoek te doen naar antisemitisme binnen de oppositiepartij, nadat meerdere klachten waren ontvangen. Corbyn, die de partij leidde van september 2015 tot april 2020, heeft deze beschuldigingen altijd van de hand gewezen.

Bron: Belga, BBC

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden