Macron zet extra militairen in om kerken en scholen te beschermen, ook in Lyon en Sartrouville zijn mannen gearresteerd

Macron zet 4.000 extra militairen in voor de bescherming van scholen en kerken, na een dodelijke mesaanval in Nice, waarbij drie mensen omkwamen. Ook in Lyon en Sartrouville zijn mannen gearresteerd, een van hen had een mes op zak. ‘We geven niet toe aan terreur.’

De Franse president Emmanuel Macron laat er geen twijfel over bestaan: ‘Dit is een aanval op Frankrijk’, zegt hij in een videoboodschap. De president is ter plaatse in Nice, waar donderdagochtend drie mensen om het leven kwamen na een mesaanval in de basiliek Notre-Dame. Alles wijst op terreur. Hij kondigde aan dat operatie Sentinelle voor de bescherming van scholen en gebouwen voor erediensten van 3.000 naar 7.000 soldaten gaat.

De president betuigt zijn steun en solidariteit aan alle katholieken in Frankrijk en daarbuiten, die na de moord op priester Hamel in de zomer van 2016 ‘alweer het slachtoffer zijn van een aanval.’ Hij roept op tot eenheid. ‘Of je nu gelooft of niet, we mogen ons niet laten verdelen.’ Hij benadrukt dat Frankrijk geen strobreed toe zal geven aan terreur.

Drie doden bij mesaanval in Nice

De mesaanval in Nice vond rond negen uur plaats in de basiliek Notre-Dame. De man had het op de parochianen gemunt. De 55-jarige koster, die de deuren van de kerk nog maar net had opengezet, werd de keel overgesneden. Ook een zestigjarige vrouw, die in de vroege uurtjes was komen bidden, werd dood teruggevonden. De dader zou volgens getuigen geprobeerd hebben haar te onthoofden. Het derde slachtoffer - een vrouw van in de veertig - zou zwaargewond weggevlucht zijn naar een bar, maar overleed ter plaatse. Zeker zes anderen raakten gewond.

Op de plaats van de aanslag is een exemplaar van de koran, twee telefoons, een bij de aanslag gebruikt mes met een zeventien centimeter lang lemmet, en twee ongebruikte messen aangetroffen, zei procureur Jean-François Ricard van het Franse antiterreurparket donderdagavond.

De politie schoot de aanvaller neer. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens papieren van het Rode Kruis die hij op zak had, gaat het om een 21-jarige Tunesiër die eind september Europa is binnengekomen via het Italiaanse eiland Lampedusa. Hij zou daar opgepakt zijn en het bevel hebben gekregen om het grondgebied te verlaten. Begin oktober reisde hij door naar Frankrijk. De onderzoekers proberen volgens Le Monde te verifiëren of de identiteitskaart ook effectief de dader toebehoort.

De burgemeester van Nice, Christian Estrosi, bedankt de politiediensten voor hun snelle optreden. ‘Alles wijst op een terroristische aanslag’, zegt hij op Twitter. Ook president Macron noemt het een ‘een islamistische terroristische aanval’.

Het is na de onthoofding van leraar ­Samuel Paty nabij Parijs op 16 oktober het tweede gewelddadige incident op korte tijd in Frankrijk. Burgemeester Estrosi spreekt van eenzelfde modus operandi. ‘De dader bleef “Allah Akhbar” herhalen terwijl hij medisch verzorgd werd. We moeten er alles aan doen om het islamofascisme op ons grondgebied definitief te vernietigen.’

Er is een terreuronderzoek opgestart door het Franse antiterreurparket. Na een minuut stilte in het parlement voor de slachtoffers verliet premier Jean Castex, die de nieuwe coronamaatregelen toelichtte, het halfrond voor crisisoverleg.

Het Franse terreurplan ‘Vigipirate’ schakelt naar het hoogste niveau: er is onmiddellijk gevaar voor een terroristische aanslag. Premier Castex sprak van een ‘laffe en barbaarse daad’. Hij roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn.

In 2016 werd Nice getroffen door een zware aanslag. Mohamed Lahouaiej Bouhlel reed toen met een vrachtwagen in op de menigte op de drukke Promenade des Anglais. 86 mensen kwamen om.

Incidenten in Lyon, Sartrouville, Avignon en Saudi-Arabië

Volgens Le Monde is de politie twee keer uitgerukt in Lyon. De eerste keer, rond elf uur, toen een verwarde man op straat dreigementen riep. Later op de dag werd er ook uitgerukt voor een man van Afghaanse afkomst die een mes van 30 centimeter op zak had. Beide mannen werden ingerekend.

Rond de middag arresteerde de politie ook een man in Sartrouville, een kleine gemeente in de buurt van Parijs. Dat meldt Le Parisien. Volgens de Parijse krant hing een man rond in de buurt van de lokale kerk. Zijn vader had de veiligheidsdiensten gewaarschuwd dat hij ‘hetzelfde als in Nice wilde doen’.

Enkele uren na de mesaanval in Nice is ook in Avignon een man doodgeschoten die mensen met een vuurwapen bedreigde. Politiebronnen bevestigen dat aan Le Figaro. Volgens de politie zou het niet om terreur gaan. ‘De man stond onder psychiatrisch toezicht en liet zich incoherent uit’, liet het parket van Avignon aan het Franse persbureau AFP weten. Volgens sommigen bronnen zou hij een maghrebijnse winkelier hebben bedreigd en gezegd hebben dat hij lid is van ‘Géneration Identitaire’, een extreemrechtse beweging in Frankrijk.

In de Saudische stad Jeddah vond nog een incident plaats. Daar is een man opgepakt die een bewaker van het Franse consulaat aanviel met een ‘scherp voorwerp’, zo meldt de Franse ambassade op Twitter.

In het nieuws