Foto: AFP

Duitsland gaat over naar ‘lockdown light’

Duitsland zal maandag een lockdown light invoeren. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten woensdag beslist. Zo gaat de horeca op slot en de cultuurhuizen sluiten, maar de scholen blijven open.

Het gaat om een ‘lockdown light’ die dicht in de buurt komt van de maatregelen tijdens de eerste coronagolf. De bedoeling is door contactbeperkingen het stijgend aantal besmettingen onder controle te krijgen en ervoor te zorgen dat de mensen kerst bij de familie kunnen vieren, zo klinkt het.

Zo mogen gezinnen elkaar enkel nog treffen als ze met maximum tien zijn en het niet meer dan twee huishoudens betreft. Restaurants, bars, clubs, discotheken en cafés gaan dicht. Thuislevering of afhaal is nog toegelaten.

Theater, opera, concerthallen, bioscopen en dergelijke moeten de deuren sluiten, net als fitnessstudio’s en zwembaden. Supermarkten blijven open, maar de voorschriften om te winkelen worden strenger. Scholen en kinderopvang blijven open. Ook kappers mogen voortwerken.

Amateursportwedstrijden mogen niet meer doorgaan, ook de trainingen zijn afgelast. Individueel sporten, zoals gaan joggen, mag men wel nog doen. Profsportwedstrijden mogen wel doorgaan, echter zonder publiek.

‘We moeten nu in actie schieten’, zei Merkel. ‘Ons gezondheidssysteem kan de uitdaging vandaag nog aan, maar aan de snelheid waarmee de besmettingen toenemen zal het zijn capaciteitslimiet bereiken binnen een aantal weken.’

‘November wordt de maand van de waarheid’, schreef minister van Financiën Olaf Scholz op Twitter. ‘Het stijgend aantal besmettingen dwingt ons ertoe om maatregelen te treffen zodat we de tweede golf kunnen breken.’

De nieuwe maatregelen gelden al zeker tot eind november.

Duitsland registreerde dinsdag in een periode van 24 uur 11.409 nieuwe besmettingen, een enorme stijging vergeleken met dezelfde dag vorige week, toen 6.868 besmettingen werden toegevoegd aan de totale caseload. Ruim 10.000 personen zijn overleden aan covid-19, volgens het Robert Koch Institute, het nationale agentschap voor ziektebestrijding.

In het nieuws