Foto: EPA-EFE

Paus spreekt zich voor het eerst uit voor geregistreerd partnerschap homokoppels

Paus Franciscus heeft voor het eerst als hoofd van de katholieke kerk zijn steun betuigd aan een samenlevingscontract voor homoseksuele koppels. Dat gebeurde tijdens een interview voor de documentaire ‘Francesco’, die vandaag in première ging op het filmfestival van Rome.

‘Homoseksuelen hebben het recht om in een gezin te leven. Ze zijn ook kinderen van God’, zei paus Franciscus. Hij vindt samenlevingscontracten nodig, ‘zodat ze wettelijk beschermd zijn’.

Als aartsbisschop van Buenos Aires toonde Franciscus zich al voorstander van een soort burgerlijk samenlevingscontract voor homokoppels als alternatief voor het homohuwelijk. Als paus nog nooit. Het is de eerste keer dat een paus zo’n uitspraak doet, en Franciscus wijkt daarmee af van de traditionele positie van de katholieke kerk.

Voorgangers

Franciscus stelde zich altijd al toleranter op ten opzichte van de LGBTQ-gemeenschap dan zijn voorgangers. Paus Johannes Paulus II kondigde in het begin van de eeuw bijvoorbeeld nog aan dat homoseksualiteit ‘tegennatuurlijk’ en ‘een belediging voor de christelijke waarden’ is. Benedictus XVI vergeleek homo’s dan weer met het regenwoud: ook zij moesten ‘gered’ worden.

In het verleden sprak paus Franciscus bijvoorbeeld met een homoman die misbruikt werd door een geestelijke in Chili. Franciscus zei toen over diens geaardheid dat ‘God hem zo heeft gemaakt, en hij houdt van jou’. Dit jaar nog schonk de paus fondsen aan een transgendergemeenschap in Rome die hard getroffen was door de pandemie. Toch verwerpt het Vaticaan geslachtsverandering, met als logica dat man en vrouw ‘seksueel complementair’ zijn, en is Franciscus tegen het homohuwelijk.

Bron: BELGA
In het nieuws