Sonde verzamelt materiaal van asteroïde op 333 miljoen kilometer

Het is de Amerikaanse ruimtesonde OSIRIS-REx waarschijnlijk gelukt om materiaal van een ruimterots op bijna 333 miljoen kilometer afstand van de aarde te verzamelen. Dat meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa in een rechtstreekse uitzending rondom het project. De missie om het materiaal te verzamelen verliep ‘zoals gepland’.

De OSIRIS-REx maakte in de nacht van dinsdag op woensdag (Belgische tijd) contact met de aardappelvormige asteroïde Bennu. De ruimtesonde zette de afdaling tot een paar meter boven de ruimterots volgens planning in en met een soort stofzuigerslang werd er enkele seconden geland op Bennu om stenen en stof te verzamelen. Daarna heeft de ruimtesonde weer afstand genomen van de asteroïde.

Sonde verzamelt materiaal van asteroïde op 333 miljoen kilometer
Foto: AP

‘Touchdown bevestigd’, meldde Nasa rond 00.12 uur. De daadwerkelijke landing vond 18,5 minuten eerder plaats, maar het duurde zo lang voordat het teruggestuurde signaal het commandocentrum van Nasa had bereikt.

Ten vroegste zaterdag zekerheid

Het zal pas ten vroegste zaterdag duidelijk worden of de operatie ook echt geslaagd is en hoeveel materiaal er juist werd verzameld. De sonde kan ook pas een bevestiging of een foto doorsturen als hij weer in een baan rond de asteroïde is gekomen en nadat hij zijn batterijen heeft opgeladen.

De sonde werkt helemaal zelfstandig, de afstand naar de aarde is zo groot dat de vluchtleiding niet kan ingrijpen. De wetenschappers achter de missie hopen dat ze minstens 60 gram kunnen ophalen. Als de ruimtesonde klaar is, vliegt hij weg. In 2023 moet hij op aarde landen. De missie kost zo’n 1 miljard dollar.

Indien de poging van woensdagochtend zou mislukt zijn, kan beslist worden om in januari nog eens te proberen.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen