UZ Brussel voert alleen nog noodzakelijke chirurgische ingrepen uit

In het UZ Brussel wordt de gewone zorg opnieuw uitgesteld en enkel noodzakelijke en dringende chirurgische ingrepen worden nog uitgevoerd. In de provincies Namen en Luxemburg heeft ziekenhuisnetwerk Vivalia beslist om over te schakelen naar fase A2 van het noodplan voor ziekenhuizen.

Door de toename van het aantal coronabesmettingen moeten tegen aanstaande maandag alle ziekenhuizen in ons land de helft van hun bedden op intensieve zorgen reserveren voor covid-patiënten. Dat blijkt nu al niet genoeg voor sommige ziekenhuizen. In het UZ Brussel wordt de gewone zorg opnieuw uitgesteld en enkel noodzakelijke en dringende chirurgische ingrepen worden nog uitgevoerd.

Het ziekenhuis richt ook weer een ‘medium care’-afdeling in. Die verpleegeenheid wordt ingezet voor patiënten die het beter stellen na een verblijf op de dienst intensieve zorg, maar nog niet naar een verpleegeenheid voor niet-kritische zorgen kunnen omdat ze nog niet-invasieve beademing nodig hebben. Omgekeerd kan een covid-19-patiënt, die op een gewone verpleegeenheid achteruitgaat maar nog niet in een kritieke toestand verkeert, eerst verzorgd en nauw opgevolgd worden in deze ‘medium care’-eenheid.

Intussen worden er in het UZ Brussel 66 coronapatiënten verzorgd. De afgelopen 24 uur werden 13 nieuwe patiënten opgenomen en konden 8 patiënten het ziekenhuis verlaten, 13 patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen.

In de Brusselse Iris Ziekenhuizen werd maandag 31 procent van de bedden op de diensten intensieve zorgen bezet door covid-19-patiënten. Door de verdere stijging en een nieuwe telling ligt dat aantal vandaag, twee dagen later, al op 43 procent van het totaal. In fase 1b, die maandag ingaat voor alle ziekenhuizen, wordt de helft van de bedden op intensieve zorg voorbehouden voor coronapatiënten.

Bij de drie ziekenhuizen van de Chirec-groep was er in de afgelopen 24 uur een lichte stijging van 2 bijkomende coronagevallen. In totaal worden er nu 94 covid-19-patiënten verzorgd, waarvan 15 op de dienst intensieve zorgen.

Ziekenhuisnetwerk in Namen en Luxemburg gaat over naar fase 2a

Het ziekenhuisnetwerk Vivalia, dat in 47 gemeenten in de provincies Luxemburg en Namur ziekenhuizen heeft, heeft dinsdag beslist om over te gaan naar fase 2a, van het covid-noodplan voor ziekenhuizen. Concreet betekent dat 60 procent van alle ziekenhuisbedden op intensieve zorg voorbehouden worden voor patiënten met covid-19. Daarboven zou ook een capaciteit van 15 procent bijkomen. Deze beslissing komt vier dagen na het besluit om over te gaan naar fase 1b, waar 50 procent van de bedden al gereserveerd waren.

Als de situatie niet verbetert, zal het netwerk deze capaciteit binnen 7 dagen met 25 procent kunnen verhogen, wat hen bij fase 2B brengt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden