Foto: AP

EU blij dat Trump bereid is om Soedan te schrappen van zwarte lijst

De Europese buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell heeft maandag tevreden gereageerd op het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump bereid is om Soedan te schrappen van zwarte lijst van landen die terrorisme steunen.

Volgens Borrell is de beslissing van de VS een erkenning voor de vooruitgang die Soedan heeft geboekt onder premier Abdalla Hamdok. ‘Dit versterkt de integratie (van Soedan) in de internationale gemeenschap en zijn toegang tot de wereldeconomie. De EU steunt de transitie in Soedan volmondig’, zegt hij op Twitter.

De beslissing kwam er nadat Karthoem zich bereid had verklaard om 335 miljoen dollar (284 miljoen euro) te betalen aan Amerikaanse slachtoffers van terrorisme en hun families.

Zolang het land op lijst staat, zijn internationale hulp en buitenlandse investeringen niet mogelijk, net als hulp van de Wereldbank en het International Monetair Fonds. Naast Soedan staan Iran, Noord-Korea en Syrië op de zwarte lijst.

Soedan stond sinds 1993 op de zwarte lijst nadat de VS het land ervan beschuldigden het land extremistische islamistische groeperingen te ondersteunen. Osama bin Laden, de stichter van al-Qaeda, woonde in Soedan tussen 1992 en 1996.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen