Eliane Tillieux (PS) verkozen tot Kamervoorzitter, Dewael (Open VLD) wordt gewoon lid

Eliane Tillieux (PS) is vandaag verkozen tot nieuwe Kamervoorzitter. Ze haalde het met 91 stemmen tegen Valerie Van Peel (N-VA), die 40 stemmen kreeg. Tillieux wordt daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van de Kamer uit de geschiedenis. Stephanie D’Hose (Open VLD) wordt dan weer de jongste voorzitter van de Senaat.

Dankzij de meerderheid van de 131 geldig uitgebrachte stemmen mag Tillieux zich de eerste burger van het land noemen. Voor het eerst sinds 1830 is die burger een vrouw. Tillieux was tussen 2000 en 2004 al provincieraadslid voor de PS in Namen, en werd nadien ook verkozen in het Waals Parlement. Tussen 2009 en 2014 ze Waals minister van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, tot 2017 was ze bevoegd voor Werk van Vorming. Toen de PS niet meer in de Waalse regering zat, werd ze weer parlementslid.

In haar dankwoord droeg Tillieux haar verkiezing op aan alle vrouwen, maar ook aan de mannen die strijden voor de gelijkheid en emancipatie van de vrouw. Dat ook de Senaat een vrouwelijke voorzitter houdt en de federale regering paritair is samengesteld, is volgens Tillieux geen anekdotiek. Het wijst op een mentaliteitswijziging, luidde het.

Luisteren naar burgers

De PS’ster wil van de Kamer ook een huis maken dat luistert naar de burgers en initiatief neemt om met hen in dialoog te gaan. Ze zal daarom op korte termijn een reflectiegroep over participatieve democratie in het leven roepen.

Na haar verkiezing mocht Tillieux de benoeming van het Bureau van de Kamer in goede banen leiden. De drie ondervoorzitters worden Valerie Van Peel (N-VA), Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).

Op dezelfde dag werd Stephanie D’Hose (Open VLD) verkozen tot voorzitter van de Senaat. Daarvoor was evenwel een procedurekunstgreep nodig, aangezien de Vlaamse liberalen geen deel uitmaken van het vast bureau van de assemblee, en dus volgens het huidige reglement de voorzitter niet kan leveren. Het resultaat was dat de zitting niet minder dan drie voorzitters kreeg. De reglementswijziging werd met 33 stemmen tegen 13 (N-VA en Vlaams Belang) goedgekeurd. D’Hose is met haar 39 jaar de jongste voorzitter van de Senaat. Ze is ook de vijfde vrouw aan het hoofd van de assemblee.

Dewael wordt gewoon lid

De verkiezing van Tillieux betekent het einde van het Kamervoorzitterschap van Patrick Dewael (Open VLD), en dat uitgerekend op zijn 65ste verjaardag. Dewael moest de Kamer door een woelige periode loodsen, met de aanslepende regeringsvorming en de coronacrisis, waardoor de Kamer haar manier van werken grondig moest herdenken. Hij werd niet aangesteld als ondervoorzitter, hij werd door zijn fractie als gewoon lid naar voren geschoven.

Voor Dewael moet de Kamer een voortrekkersrol spelen in het uitstippelen van langetermijnvisies, en dus verder gaan dan de regering controleren en haar wetsontwerpen behandelen. Hij kijkt daarbij naar thema’s als democratische en institutionele vernieuwing en naar ethische vraagstukken.

Steekvlamberichtgeving

De liberale politicus stond nog stil bij het gebruik van sociale media, onder meer door parlementsleden die soms in de virtuele wereld de degens kruisen. Hij hekelde de ‘steekvlamberichtgeving’ die zich daar voordoet. ‘We mogen niet blind zijn voor de schaduwzijde van die steekvlam’, waarschuwde Dewael. ‘We mogen niet allemaal blindelings meestappen in de waan van de dag. Het politiek debat mag niet verschralen.’

 

 

Bron: Belga, eigen berichtgeving

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden