Foto: Vincent Lescaut

Oudste vrouw ooit voor assisen veroordeeld tot tien jaar, maar moet niet naar de cel

De jury van het assisenhof van Luxemburg heeft Clara Maes (89), schuldig aan doodslag op de toen 93-jarige Suzanne Thibaut in haar woning in Libramont, tot tien jaar cel veroordeeld. Ze is de oudste vrouw ooit in ons land die schuldig is bevonden aan doodslag, maar ze moet voorlopig niet naar de gevangenis.

Clara Maes en Suzanne Thibaut waren meer dan zestig jaar buren en boezemvriendinnen toen die laatste in 2015 dood teruggevonden werd. Het onderzoek duurde zo’n vijf jaar en speurders verklaarden dat ze van in het begin vermoeden dat Maes haar buurvrouw had vermoord. Een en ander zou gedraaid hebben rond een erfenis.

Het openbaar ministerie vroeg minimaal tien jaar cel, maar schoof zelf enkele verzachtende omstandigheden naar voren om niet de maximumstraf van dertig jaar te moeten eisen. Zo is er de hoge leeftijd van Maes, haar blanco strafblad en het feit dat de feiten 5,5 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Bovendien is Maes hulpbehoevend, zal ze niet vluchten en is ze geen gevaar voor de maatschappij. De advocaat van Maes vroeg een celstraf van vijf jaar met uitstel onder voorwaarden, zoals het verplicht in een rusthuis verblijven – wat nu al het geval is. Uiteindelijk kreeg ze tien jaar.

Toch moet ze niet naar de gevangenis. Ze verliet het gerechtsgebouw in haar rolstoel en werd door het Rode Kruis weer naar het rusthuis gebracht. ‘Voor haar lijkt het hier afgelopen, maar we zullen haar moeten uitleggen wat het precies voor haar betekent’, zei haar advocaat na de laatste zitting.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden