Foto: ISOPIX

Ocad-topman Paul Van Tigchelt naar kabinet Justitie

Paul Van Tigchelt, directeur van het orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad, gaat aan de slag op het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Van Tigchelt (47) wordt bij minister Van Quickenborne adjunct-kabinetschef voor Justitie en Veiligheid, bevestigt het kabinet. Hij moet de contacten verzorgen met de mensen op het terrein, zoals de procureurs-generaal, de parketten, de geïntegreerde politie en de Staatsveiligheid.

Van Tigchelt is substituut-procureur-generaal in Antwerpen. Voor hij in 2016 naar het Ocad overstapte, werkte hij bij het Antwerpse hof van beroep en als substituut bij het Antwerpse parket, waar hij onder andere dossiers pleitte tegen de georganiseerde drugsmaffia. Een van zijn laatste wapenfeiten was de zaak rond douanier Tim D., die een crimineel netwerk leidde dat minstens 10,9 ton cocaïne invoerde via de haven.

Die ervaring zal hem nu goed van pas komen. Een van zijn opdrachten de komende maanden zal er ongetwijfeld in bestaan om mee de lijnen uit te zetten voor een gecoördineerde gerechtelijke aanpak van de cocaïnesmokkel in de Antwerpse haven en van het geweld dat ermee gepaard gaat. De procureurs zijn daar al lang vragende partij voor.

Woelige periode

Van Tigchelt nam in januari 2016 de fakkel over van André Van Doren aan het hoofd van het Ocad, dat instaat voor het bepalen van het terreurniveau in ons land.

Het was een bijzonder hectische periode. De aanslagen van Parijs hadden net plaatsgevonden. Enkele maanden later sloegen terroristen toe in Brussel. Iedereen keek naar het Ocad om de dreiging beter te managen en vooral om geradicaliseerde personen beter in het oog te houden. Onder het bewind van Van Tigchelt is de zogenaamde Ocad-lijst met geradicaliseerden een soort bijbel voor terreurspeurders geworden. De jongste jaren kwamen ook rechts-extremisten prominenter op de Ocad-lijst te staan.

Ervaring bij Dewael

Het is niet voor het eerst dat Van Tigchelt op een ministerieel kabinet aan de slag gaat. Van 2003 tot 2008 was hij al adjunct-kabinetschef en woordvoerder van toenmalig minister van Binnenlandse ­Zaken Patrick Dewael (Open VLD).

Het Ocad moet nu op zoek naar een nieuwe directeur. Dat moet in elk geval een magistraat zijn. In afwachting van zijn of haar aanstelling neemt de adjunct-directeur de leiding tijdelijk over, meldt het Ocad.

Van Tigchelt is advocaat-generaal in Antwerpen. Voor hij bij het Ocad aan de slag ging, werkte hij als advocaat-generaal en nog daarvoor als substituut bij het parket. Het is niet zijn eerste ervaring bij een ministerieel kabinet. Eerder was hij ook al adviseur bij Patrick Dewael (Open VLD) toen die minister van Binnenlandse Zaken was tussen 2004 tot 2008.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden