Foto: Dirk Kerstens

Veel e-steps zijn ‘rommel’: ‘Onbruikbaar in de regen’

Heel wat e-steps die je in ons land kan kopen, zijn onveilig en onbetrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop. ‘De kans dat je met een miskoop naar huis gaat, is groot, veel modellen kan je omschrijven als rommel.’ De consumentenorganisatie dringt aan op strenge controles.

Test Aankoop stelde vast dat er grote verschillen zijn tussen de e-steps die op de markt verkrijgbaar zijn. Een bepaald model haalde maar 24 punten op 100 terwijl het beste toestel uit de test een behoorlijke 70/100 scoorde. Test-Aankoop zag bijvoorbeeld problemen omdat de banden erg moeilijk op te pompen waren, batterijhouders die stuk waren, displays die ontbraken of onleesbaar waren, sturingssystemen die totaal onstabiel waren en plooimechanismen die in de praktijk niet hanteerbaar waren.

De e-steps die in ons land verkocht worden, kunnen ook niet gebruikt worden bij zware regen. Dat melden de fabrikanten zelf in hun handleiding, maar dat blijkt ook uit de test van Test Aankoop. Na een remtest, waarvoor de e-steps een korte douche kregen, bleken twee modellen zelfs helemaal niet meer te werken. Bij andere steps leidde de remtest tot gevaarlijke situaties.

‘Heel wat modellen kan je eigenlijk best omschrijven als rommel’, klinkt het bij woordvoerder Jens Van Herp. ‘De kans dat je met een miskoop naar huis gaat, is dus groot.’

Maximumsnelheid

De Kugoo S1 Pro werd zelfs volledig uitgesloten. De step voldeed op papier niet aan de wettelijke bepaling, die zegt dat de toegelaten topsnelheid binnen de Europese Unie 25 kilometer per uur bedraagt. De producent werd ingelicht na de test waarop hij de maximumsnelheid van het toestel prompt aanpaste om in regel te zijn.

Test Aankoop pleit voor strengere controles op de kwaliteit en betrouwbaarheid van e-steps. De consumentenorganisatie benadrukt dat kopers zich bovendien niet altijd moeten laten leiden door de prijs. ‘De meeste steps kosten tussen de 300 en de 400 euro, maar er zijn er ook die een stuk goedkoper of duurder zijn. Toch wordt de prijs niet altijd weerspiegeld in de resultaten’, klinkt het bij Test Aankoop.

Verkeersreglement

Het gebruik van de e-steps veroorzaakt volgens Test Aankoop ook onduidelijke situaties op de wegen. Wie een step gebruikt, wordt beschouwd als fietser zodra hij/zij sneller dan ‘stapvoets’ rijdt. Dat betekent dat hij op het fietspad moet rijden of rechts langs de kant van de weg. Als je dan weer stapvoets rijdt, ben je voetganger en word je geacht op het voetpad te rijden.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden