Foto: AP

Partijtop Gouden Dageraad runt criminele organisatie

De leiders van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan het besturen van een criminele organisatie. De rechtbank stelt dat leiders van de partij buitenlanders, migranten, politieke tegenstanders en vermeende vijanden terroriseerden.

Onder de veroordeelden bevindt zich ook Nikolaos Michaloliakos, de oprichter van de partij. De veroordeelden riskeren tot tien jaar cel. De strafmaat wordt in de loop van de komende dagen verwacht.

De uitspraak van de rechter werd woensdag op applaus onthaald bij duizenden mensen die voor de rechtbank waren samengekomen om te protesteren tegen fascisme. In de marge van het protest braken ook rellen uit. De politie heeft traangas ingezet.

Het proces tegen de extreemrechtse partij kwam er nadat in 2013 de linkse rapper en activist Pavlov Fyssas werd doodgestoken door een actief lid van Gouden Dageraad. De dader, die de feiten bekende, werd woensdag ook schuldig bevonden. Na de misdaad volgden er huiszoekingen en onderzoeken tegen de partijleiding en verschillende medewerkers.

Partijtop Gouden Dageraad runt criminele organisatie
De moeder van Pavlov Fyssas na de uitspraak van de rechter. Foto: AFP
Partijtop Gouden Dageraad runt criminele organisatie
Er braken ook rellen uit buiten de rechtbank in Athene. Foto: AP
In het nieuws