Foto: Bond beter leefmilieu

Vol-au-vent zonder vlees? Dat maak je zo

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar plantaardige producten. Om geen afstand te moeten doen van een aantal klassiekers, zoals vol-au-vent, tomatensoep met balletjes of pannenkoeken, deelt de Bond Beter Leefmilieu (BBL) recepten voor deze gerechten, maar dan een volledig plantaardige variant.

‘Plantaardige alternatieven hebben de voorbije jaren een echte transformatie doorgemaakt in textuur, smaak en uitzicht’, zegt Laurens De Meyer, expert Voeding van de BBL. ‘Het belangrijkste verschil: ze zijn beter voor de planeet en minstens zo gezond.’

Voor wie geen afscheid kan nemen van de Vlaamse keuken is er goed nieuws. BBL stelde in samenwerking met Alpro en Garden Gourmet een aantal recepten op die de klassiekers in een plantaardig jasje steken.

Het vlees in de vol-au-vent wordt bijvoorbeeld vervangen door plantaardige alternatieven, ook de melk moet wijken voor havermelk.

In de tomatensoep wordt dan weer met sojamelk gewerkt, en de balletjes worden gerold van plantaardig gehakt, gemaakt van soja.

Bloemkool met witte saus en braadworst vraagt wel wat aanpassingen. Ten eerste wordt de melk vervangen door sojamelk, zowel voor de puree als de witte saus. De worst maakt plaats voor alternatief gemaakt van soja.

Een moelleux van chocolade wordt gemaakt met kokosolie en soja-chocolademelk. Ook pannenkoeken kan je perfect maken met havermelk en bakken met plantaardige olie.

Lees alle recepten hier na.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden