Foto: Nespresso

Zo betalen we een eerlijke prijs aan koffietelers

Koffie telen is een moeilijk beroep. Om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst van een kopje koffie kunnen genieten, moeten koffieboeren op een eerlijk inkomen kunnen rekenen. Dat is het doel van het AAA Sustainable Quality Program.

Koffie groeit het best in een zone rond de evenaar. Voor veel landen in deze regio's is de koffiehandel een belangrijke bron van inkomsten. De koffieboeren in die landen hebben gedurende generaties kennis opgebouwd over de koffieteelt. Ze weten waar koffie het best groeit, hoe ze de struiken moeten verzorgen en hoe ze moeten oogsten om de beste kwaliteit koffie te krijgen.

Het is een arbeidsintensief beroep met heel wat onzekerheid: de prijs van de koffie op de wereldmarkt kan schommelen en de boeren krijgen af te rekenen met onvoorspelbare weersomstandigheden door de klimaatverandering. Daardoor vinden oudere koffieboeren steeds moeilijker een opvolger. Om een duurzame toekomst van de koffieteelt te verzekeren, riep Nespresso in 2003 samen met de NGO Rainforest Alliance het AAA Sustainable Quality Program in het leven.

Zo betalen we een eerlijke prijs aan koffietelers
Foto: Nespresso

Een zekere toekomst

Het AAA Sustainable Quality Program heeft drie grote doelen. Het wil de levensomstandigheden van de koffieboeren en hun gemeenschappen verbeteren; het wil de lokale ecosystemen beschermen en herstellen; en het wil de kwaliteit van de koffie verzekeren.

Koffieboeren die deelnemen aan het AAA-programma, krijgen een premie van dertig tot veertig procent bovenop de marktprijs voor koffie. Daarmee kunnen ze investeren in hun gemeenschap. Het programma biedt ook een verzekering tegen slechte weersomstandigheden. Daardoor kan de koffieboer rekenen op een vergoeding als zijn oogst zou mislukken. De koffieboeren kunnen ook intekenen op een pensioenspaarplan, zodat ze verzekerd zijn van een zorgeloze oude dag. Zo kunnen ze hun bedrijf met een gerust hart overlaten aan de volgende generatie. Het pensioenspaarplan Farmer Future in Colombia was het eerste in zijn soort in de koffie-industrie. Tot nu toe hebben al meer dan 1500 koffieboeren zich ingeschreven voor dit pensioenplan.

Zo betalen we een eerlijke prijs aan koffietelers
Foto: Nespresso

Samen plannen

Om lid te worden van het AAA-programma, moet een koffieboerderij aan essentiële sociale criteria voldoen. Elke deelnemende boerderij krijgt twee tot drie keer per jaar bezoek van een van de 400 agronomen van Nespresso. Samen met de boer maken ze een plan op maat voor het waterbeheer, de biodiversiteit en de eerlijke behandeling van de arbeiders.

Zodra de doelstellingen van het eerste plan gehaald zijn, wordt een nieuw plan afgesproken om de praktijken op het bedrijf verder te verbeteren. Zo leggen de deelnemers de lat voor zichzelf steeds hoger. Ze krijgen gratis opleidingen, financiële en technische bijstand om de kwaliteit, duurzaamheid en productiviteit te verhogen. In totaal zijn er 39 duurzaamheidscriteria, opgesteld door de Rainforest Alliance en het Sustainable Agriculture Network.

Zo betalen we een eerlijke prijs aan koffietelers
Foto: Nespresso

Gelijkheid en een nieuw begin

Binnen het AAA-programma bestaan er ook specifieke programma's rond bepaalde thema's. Met de Gender Equality tool wil Nespresso de gendergelijkheid in koffieboerderijen verhogen. In Aceh (Indonesië) wil 97% van de vrouwen graag een actieve rol spelen in de koffieteelt. Dankzij het AAA-programma worden zij daarin aangemoedigd.

Het Reviving Origins programma wil de koffiecultuur nieuw leven inblazen in regio's waar de koffieteelt te lijden had onder conflicten, milieurampen of economische moeilijkheden. In de regio Caquetá in Colombia werd de koffieproductie opnieuw opgestart na het einde van de burgeroorlog. Die had er decennialang de landbouw onmogelijk maakte. Hetzelfde gebeurde in de Honde-vallei in Zimbabwe, na de hoopgevende vreedzame machtswissel in dat Afrikaanse land.

Deelnemen aan het AAA-programma is een vrije keuze van de koffieboerzelf. Ze zijn niet verplicht om toe te treden, en zijn evenmin verplicht om hun koffie te verkopen via Nespresso. Het programma werkt op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Vandaag werkt Nespresso al samen met meer dan 110.000 boeren in 14 verschillende landen. 95% van de Nespresso-koffie is afkomstig van uit het AAA-programma.

Samen met Fairtrade

In de winkel vind je producten – waaronder koffie – met een Fairtrade label. Het label garandeert dat de producent een eerlijke prijs krijgt voor zijn product, en dat de rechten van de werknemer en het milieu gerespecteerd worden. Daarnaast wordt er ook een Fairtrade Premie betaald: een bedrag bovenop de prijs voor de koffie. Deze premie laat de koffiekwekers toe om te investeren in projecten die hun gemeenschap ten goede komen.

Nespresso werkt voor de invulling van zijn AAA Sustainable Quality Program nauw samen met Fairtrade. Samen lanceerden ze al Master Origin Indonesia en de Vertuo Master Origin Colombia, twee 'single origin' koffies. Het pensioenspaarplan Farmer Future wordt door AAA Sustainable Quality Program en Fairtrade samen beheerd. Fairtrade International neemt ook actief deel aan het Nespresso Sustainability Board, geeft advies en stuurt praktische acties aan.

Nespresso en Fairtrade werken eveneens samen om bepaalde boerengemeenschappen te helpen om de Fairtrade certificatie te behalen. Het AAA Sustainable Quality Program legt echter niet op dat elke gemeenschap het Fairtrade label moet behalen. Dat blijft de keuze van de gemeenschap zelf, net zoals ze ook zelf mogen kiezen om in het AAA Sustainable Quality Program te stappen. Het programma bewijst zelf zijn waarde wel. Hoe meer de positieve impact van het programma duidelijk wordt, hoe meer gemeenschappen geïnteresseerd zullen zijn om ook deel te nemen. Zo zorgt Nespresso voor kwaliteitsvolle en duurzame koffie, ook voor de volgende generaties.

Meer weten over hoe Nespresso het verschil maakt?
Lees hier hoe Nespresso lokale gemeenschappen ondersteunt. »

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden